Hoe krijg je meer vlinders in je tuin?
Dieren in de tuin

Hoe krijg je meer vlinders in je tuin?

Hoe krijg je meer vlinders in je tuin? Vlinders zijn prachtige dieren in verschillende soorten en kleuren. Hoe meer vlinders er in de tuin vliegen hoe meer sfeer je creëert. Tevens hebben vlinders ook een positief effect op de ontwikkeling van diverse plantensoorten.

De beste tips om meer vlinders in de tuin te krijgen

Er zijn een heleboel verschillende dingen die je kunt doen om meer vlinders in de tuin te krijgen. Zo is als eerst een juiste infrastructuur erg belangrijk en moet je ervoor zorgen er voldoende nectar aanwezig is. Ook een voedertafel met vers fruit is aantrekkelijk voor deze dieren net als het creëren van beschutte plekjes. We nemen de beste tips met je door zodat jij in korte tijd kunt genieten van nog meer vlinders in de tuin.

Zorg voor een goede infrastructuur

Eén van de punten die belangrijk zijn op het moment dat je meer vlinders in de tuin wilt krijgen is het creëren van een juiste infrastructuur in de tuin. Dat wil zeggen dat er voldoende variatie aanwezig moet zijn in de tuin. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan planten met verschillende hoogtes, gras dan zowel kort- als lang is en verschillende soorten bomen en struiken. Op deze manier maak je er een tuin van die ideaal is voor vlinders en de kans is groot dat er alleen maar meer komen.

Voldoende nectar is belangrijk

Als er iets is wat vlinders aantrekt is het nectar. Daarom is het zeer belangrijk dat je ervoor zorgt er er voldoende nectar aanwezig is in de tuin. Het liefst het hele jaar door zodat ze niet gaan verkassen naar een andere plek. Zorg er dus wat dat betreft voor dat je zowel laat- als vroegbloeiers in de tuin hebt staan. Er zijn een heleboel planten die nectar kunnen geven. Denk bijvoorbeeld aan de vlinderstruik, hazelaar en de sleedoorn.

Creëer plekjes die beschut zijn

tijdelijk kunnen gaan schuilen. Zorg er daarom voor dat je een aantal plekken creëert die beschut zijn waar ze kunnen schuilen. Als het weer opklaart kunnen ze daarna vol blijdschap weer de vleugels spreiden. Ook op warme dagen vinden ze het fijn om even in de schaduw te kunnen rusten.

Verschillende waardplanten

Voor vlinders vormt het geen probleem om nectar te drinken ongeacht welk soort plant het is. rupsen daarentegen zijn een stuk kieskeuriger en stellen wat meer eisen. Het is afhankelijk van de soort, welke plant dat is. Deze planten wordt ook wel waardplanten genoemdt. Een zandoogje haalt zijn voeding uit diverse grassoorten terwijl landkaartjes en atalanta’s zich richten op de brandnetel. Wees er dan van bewust welke waardplanten geschikt zijn voor welke soort en schaf zoveel mogelijk verschillende planten aan.

Zet een voedertafel in de tuin

Nog een hele handige tip om meer vlinders in de tuin te krijgen is door een voedertafel neer te zetten. Zorg ervoor dat de tafel in de zon staat want daar zijn de vlinders dol op. Zorg wel dat er zo min mogelijk wind bij kan.. Zo kunnen ze rustig smullen van een heerlijk stukje fruit. Je kunt gebruik maken van druiven, meloenen, bananen, appels, sinaasappels en peren. Vergeet natuurlijk ook niet om een bakje met water neer te zetten voor als ze dorst hebben.

Wacht met het opruimen van de tuin

Als de zomer voorbij is, is dat vaak het moment voor velen om te beginnen met het opruimen van de tuin.  We adviseren je om echter iets minder grondig te werk te gaan. takken die dood zijn kun je voorlopig beter laten zitten en pas gaan snoeien in medio maart. Zo kunne rupsen, poppen en natuurlijk eitjes op een natuurlijke manier overwinteren zonder dat ze gestoord worden.

Vraag of je buren ook mee willen doen

Het kan geen zeker geen kwaad om aan alle buren te vragen of ze mee willen doen met het creëren van een vlindervriendelijke omgeving. Hoe meer bloemen en planten er aanwezig zijn in de buurt hoe groter de kans op een grote hoeveelheid vlinders. Ook zul je direct veel meer verschillende soorten gaan ontdekken. Vragen staat altijd vrij. Nee heb je, ja kun je krijgen.

Geen bestrijdingsmiddelen gebruiken

Er zijn veel mensen die gebruik maken van bestrijdingsmiddelen om onder andere ongedierte maar ook ziektes bij planten te bestrijden. Dat heeft echter wel een groot nadeel op het moment dat je meer vlinders in de tuin wilt. De stoffen die hierin zitten kunnen ervoor zorgen dat het vermogen van oriëntatie van de vlinders worden aangetast tot de dood als gevolg.

Geef ook aandacht aan de nachtvlinders

Als je gek bent op vlinders kun je natuurlijk de nachtvlinders ook niet vergeten. Vrijwel iedere bovenstaande tip kun je ook gebruiken voor de nachtvlinder maar er zijn een aantal punten waar je extra op kunt letten. Ze willen zo min mogelijk licht dus daarom moet je zorgen voor zo min mogelijk tuinverlichting. Zo worden ze niet afgeleid. Verder zijn er een aantal soorten planten die een geur afgeven dat nachtvlinders aantrekkelijk vinden. Je kunt dan onder andere denken aan de avondkoekoeksbloem en de kamperfoelie.

Plant in a Box – Buddleja Davidii Mix

Plant in a Box – Buddleja Davidii Mix

Set van 3 verschillende Vlinderstruiken

Pot ⌀9cm
Hoogte ↕ 15-30cm


Plant in a Box – Buddleja ‘Black Knight’

Plant in a Box – Buddleja ‘Black Knight’

Set van 2 Buddleja 'Black Knight'

Pot ⌀17cm - Hoogte ↕ 25-40cm
Zwart-Paarse Vlinderstruik
Winterhard


Buddleja Davidii ‘Royal Red’

Buddleja Davidii ‘Royal Red’

Vlinderstruik 40-60 cm in pot

Verkrijgbaar bij

bol.com (€17,45)

Garden Select – Vlinderstruiken

Garden Select – Vlinderstruiken

Vlinderstruiken Rood 3 Stuks
Vaste Planten
Pot ⌀9cm
Hoogte ↕ 25-35cm
Winterhard

Verkrijgbaar bij

bol.com (€29,95)

Vlinderstruik – Buddleja ‘Tri-color’

Vlinderstruik – Buddleja ‘Tri-color’

Drie kleuren aan 1 struik.

40-50 cm hoog
Potmaat 19cm

Verkrijgbaar bij

bol.com (€19,95)
Tuinengazononderhoud.nl

Sjoerd is de eigenaar van tuinengazononderhoud.nl en beleeft al jaren plezier aan zijn tuin. Door zijn interesse in planten, struiken en tuininrichting schrijft hij met veel plezier over alle onderwerpen in-en rondom de tuin. Ontstaan vanuit een passie voor groen is tuinengazononderhoud opgezet om inspiratie en tips te geven.

Set van 3 verschillende Vlinderstruiken

Pot ⌀9cm
Hoogte ↕ 15-30cm

Set van 2 Buddleja 'Black Knight'

Pot ⌀17cm - Hoogte ↕ 25-40cm
Zwart-Paarse Vlinderstruik
Winterhard

Deel ons op social media