Hoe kies je de juiste boom voor een tuin?
Bomen en struiken

Hoe kies je de juiste boom voor een tuin?

Hoe kies je de juiste boom voor een tuin? Bomen zijn een prachtige toevoeging aan elke tuin. Ze bieden schaduw, zuurstof en zijn bovendien een belangrijk onderdeel van de natuurlijke omgeving. Maar met zoveel verschillende soorten en maten bomen om uit te kiezen, kan het moeilijk zijn om de juiste te selecteren voor uw specifieke tuin. In dit artikel zullen we kijken naar de factoren die u moet overwegen bij het kiezen van de juiste boom voor zowel kleine als grote tuinen.

Hoe kies je de juiste boom voor een tuin?

Bomen voor kleine tuinen

Als je een kleine tuin heeft, moet je rekening houden met de grootte van de boom en hoe deze past bij uw tuin. Je wilt geen boom kiezen die te groot is en de hele tuin overschaduwt, maar je wilt ook geen boom kiezen die te klein is en niet de gewenste hoeveelheid schaduw biedt. Hieronder vind je enkele van de beste bomen voor kleine tuinen:

 1. Sierappel (Malus ‘Evereste’) – Dit is een kleine boom die ideaal is voor kleine tuinen. Hij heeft prachtige bloemen in de lente en felgekleurde appels in de herfst. Hij groeit tot ongeveer 4 meter hoog en breed, waardoor hij gemakkelijk in kleine tuinen past.
 2. Japanse esdoorn (Acer palmatum) – De Japanse esdoorn is een kleine, sierlijke boom die perfect is voor kleine tuinen. Hij heeft prachtige bladeren die in de herfst een spectaculair kleurenspel laten zien. Hij groeit tot ongeveer 5 meter hoog en breed, waardoor hij perfect is voor kleine tuinen.
 3. Krentenboom (Amelanchier lamarckii) – Deze boom is een van de beste bomen voor kleine tuinen omdat hij langzaam groeit en niet te groot wordt. Hij heeft prachtige bloemen in de lente en mooie herfstkleuren. Hij groeit tot ongeveer 6 meter hoog en breed.
 4. Bolcatalpa (Catalpa bignonioides ‘Nana’) – Dit is een kleine boom die bekend staat om zijn unieke, ronde vorm. Hij heeft grote bladeren en mooie witte bloemen in de lente. Hij groeit tot ongeveer 4 meter hoog en breed.
 5. Dwergmispel (Cotoneaster horizontalis) – Deze boom is eigenlijk een struik, maar hij heeft een mooie, boomachtige vorm en is ideaal voor kleine tuinen. Hij heeft mooie herfstkleuren en bessen die vogels aantrekken. Hij groeit tot ongeveer 1 meter hoog en 2 meter breed.

Bomen voor grote tuinen

Als je een grote tuin heeft, heb je meer opties als het gaat om het kiezen van een boom. JE kunt een grotere boom kiezen die meer schaduw biedt en een indrukwekkender aanblik geeft. Hieronder vind je enkele van de beste bomen voor grote tuinen:

 1. Plataan (Platanus x hispanica) – De plataan is een mooie boom voor grote tuinen. Het is een hybride van de Amerikaanse en Europese Plataan en staat bekend om zijn grote formaat en karakteristieke stam en takken.

  De Plataan heeft een opvallende schors die afschilfert en een mooi mozaïekpatroon onthult in de kleuren wit, grijs en bruin. Deze boom kan tot 30 meter hoog en breed worden en biedt veel schaduw. Het heeft een mooie herfstkleur en kan goed tegen luchtvervuiling en stedelijke omstandigheden.

  Het is ook een populaire boom in stadscentra en parken vanwege de sterkte en duurzaamheid. Net als andere grote bomen heeft de Plataan echter wel ruimte nodig om te groeien en kan hij veel bladafval produceren in de herfst. Het is belangrijk om dit in gedachten te houden bij het planten van de boom, vooral als er veel onderhoud en opruimen nodig is in uw tuin.

  Al met al is de Plataan een mooie en indrukwekkende boom die zeker de moeite waard is om te overwegen als u een grote tuin heeft.
 2. Amerikaanse eik (Quercus rubra) – De Amerikaanse eik is een indrukwekkende boom die bekend staat om zijn grote omvang en lange levensduur. Hij heeft een prachtige herfstkleur en biedt veel schaduw. Hij groeit tot ongeveer 20-25 meter hoog en breed.
 3. Gele acacia (Robinia pseudoacacia ‘Frisia’) – De gele acacia is een mooie, groenblijvende boom met felgele bladeren. Hij heeft mooie bloemen in de lente en biedt veel schaduw. Hij groeit tot ongeveer 15 meter hoog en breed.
 4. Amberboom (Liquidambar styraciflua) – De amberboom is een prachtige boom die bekend staat om zijn mooie herfstkleuren. Hij heeft een kegelvormige kroon en biedt veel schaduw. Hij groeit tot ongeveer 15-20 meter hoog en breed.
 5. Tulpenboom (Liriodendron tulipifera) – De tulpenboom is een grote, majestueuze boom met unieke, tulpvormige bloemen in de lente. Hij biedt veel schaduw en heeft een mooie herfstkleur. Hij groeit tot ongeveer 25 meter hoog en breed.

Het volgende moet je overwegen bij het kiezen van een boom

Bij het kiezen van de juiste boom voor uw tuin zijn er verschillende factoren om rekening mee te houden:

 1. Grootte – De grootte van de boom is een belangrijke factor om te overwegen, vooral als u een kleine tuin heeft. Het is belangrijk om te weten hoe groot de boom kan groeien en of deze in de tuin past zonder andere planten of structuren te overweldigen.
 2. Groeisnelheid – De groeisnelheid van de boom is ook belangrijk. Sommige bomen groeien snel en kunnen binnen enkele jaren al grote afmetingen bereiken, terwijl andere bomen langzaam groeien en tientallen jaren nodig hebben om volledig te groeien. Houd rekening met de groeisnelheid bij het kiezen van een boom.
 3. Schaduw – Bomen bieden schaduw en kunnen de temperatuur in de tuin verlagen, vooral in de zomermaanden. Overweeg hoeveel schaduw de boom biedt en of dit past bij jouw behoeften.
 4. Klimaat – Het klimaat waarin je woont is ook belangrijk bij het kiezen van een boom. Sommige bomen gedijen beter in bepaalde klimaten dan andere. Kijk naar de vereisten van de boom voor licht, water en temperatuur en zorg ervoor dat deze past bij het klimaat in jouw regio.
 5. Bodemgesteldheid – Bomen hebben verschillende bodemvereisten. Zorg ervoor dat de bodemgesteldheid in de tuin past bij de vereisten van de boom die je kiest.

Conclusie

Bomen zijn niet alleen mooie en imposante elementen in elke tuin, maar bieden ook talloze voordelen voor het milieu en onze gezondheid. Bij het kiezen van de juiste boom voor jouw tuin is het belangrijk om rekening te houden met de grootte en groeisnelheid van de boom, de hoeveelheid schaduw die hij biedt, het klimaat en de bodemgesteldheid. Voor kleine tuinen zijn er tal van opties beschikbaar, zoals fruitbomen, sierbomen en dwergvariëteiten van populaire bomen. Voor grotere tuinen zijn er ook tal van keuzes, van indrukwekkende eiken tot kleurrijke esdoorns en majestueuze tulpenbomen. Door de juiste boom te kiezen, kun je jarenlang genieten van een prachtige en gezonde tuin, en bijdragen aan een duurzamere leefomgeving voor ons allemaal.

Tuinengazononderhoud.nl

Sjoerd is de eigenaar van tuinengazononderhoud.nl en beleeft al jaren plezier aan zijn tuin. Door zijn interesse in planten, struiken en tuininrichting schrijft hij met veel plezier over alle onderwerpen in-en rondom de tuin. Ontstaan vanuit een passie voor groen is tuinengazononderhoud opgezet om inspiratie en tips te geven.

Deel ons op social media