Hoe en wanneer vogels verzorgen in de tuin?
Dieren in de tuin

Hoe en wanneer vogels voeren in de tuin?

Wanneer je door je tuin loopt, heb je misschien wel eens stilgestaan bij het vrolijke gefluit van de vogels. Deze gevleugelde vrienden brengen niet alleen leven in de tuin, maar dragen ook bij aan een gezond ecosysteem. Maar hoe kun je ervoor zorgen dat je tuin een gastvrije en veilige haven is voor deze vogels, vooral wanneer de seizoenen veranderen en de natuurlijke voedselbronnen schaarser worden?

Het verzorgen van vogels in je tuin is niet alleen een kwestie van eten neerzetten. Het vereist een doordachte aanpak waarbij je rekening houdt met de verschillende behoeften van de vogels gedurende het jaar. In dit artikel gaan we dieper in op hoe en wanneer je vogels het beste kunt voeren. We bespreken welke voedselsoorten geschikt zijn, hoe je veilige voederplekken inricht, en wat de voordelen zijn van het aanbieden van verschillende soorten voedsel zoals zaden, noten en vetbolletjes.

Maar voordat we in detail treden over het voeren en verzorgen van vogels, is het belangrijk om te begrijpen waarom deze zorg zo cruciaal is. Vogels spelen een belangrijke rol in ons ecosysteem. Ze helpen bij de bestuiving van planten, de verspreiding van zaden en het in toom houden van ongedierte. Echter, door verstedelijking en veranderingen in het landschap vinden vogels steeds minder natuurlijk voedsel en broedplaatsen. Dit maakt tuinen een steeds belangrijker toevluchtsoord voor hen.

Door vogels in je tuin te verzorgen, draag je bij aan het behoud van deze prachtige wezens en aan de biodiversiteit in jouw omgeving. Bovendien biedt het verzorgen van vogels je de kans om te genieten van hun schoonheid en gezang, en kan het een rustgevende en leerzame hobby zijn.

Voeren in de winter: Is het nodig?

Wanneer de bladeren vallen en de temperatuur daalt, verandert het landschap in je tuin. Dit is ook het moment waarop veel mensen zich afvragen of het nodig is om vogels te voeren in de winter. Het antwoord is een duidelijk ‘ja’. Het voeren van vogels in de winter is niet alleen nuttig, maar kan ook essentieel zijn voor hun overleving.

In de winter worden de natuurlijke voedselbronnen van vogels schaarser. Insecten zijn moeilijker te vinden, en bevroren grond maakt het lastig om aan wormen en andere bodemdieren te komen. Bovendien hebben vogels in de koude maanden meer energie nodig om warm te blijven. Het aanbieden van voedsel kan daarom een cruciale rol spelen in het ondersteunen van hun gezondheid en overleving.

Wat voeren

De keuze van het voedsel is belangrijk. In de winter hebben vogels vooral behoefte aan vetrijk voedsel. Dit helpt hen om een isolerende vetlaag op te bouwen en energie te behouden. Vetbollen, zonnebloempitten en ongezouten pinda’s zijn uitstekende opties. Het is belangrijk om voedsel te vermijden dat kan bevriezen en moeilijk te eten is voor vogels.

De juiste voederplek

Het kiezen van de juiste plek voor het voederen is ook essentieel. Zorg ervoor dat de voederplekken beschut zijn tegen slecht weer en niet te dicht bij mogelijke schuilplaatsen voor roofdieren, zoals katten, liggen. Ook is het belangrijk dat de voederplekken goed zichtbaar zijn voor de vogels.

Regelmatig voeren

Eenmaal begonnen met voeren, is het belangrijk om dit regelmatig te doen. Vogels gaan vertrouwen op deze voedselbron en als deze plotseling wegvalt, kan dit hen in problemen brengen, vooral tijdens strenge winterdagen.

Zorg ervoor dat de voederplekken schoon zijn. Dit voorkomt de verspreiding van ziektes onder de vogelpopulatie. Verwijder oud voedsel en reinig de voederplekken regelmatig.

Een waterbron

Vergeet naast voedsel ook geen water aan te bieden. In de winter kan water moeilijk te vinden zijn door bevriezing. Een schoon en ijsvrij waterbakje kan daarom net zo belangrijk zijn als voedsel.

Het voeren van vogels in de winter is dus een waardevolle activiteit die bijdraagt aan het welzijn van deze dieren. Het biedt niet alleen essentiële ondersteuning voor hun overleving, maar het geeft jou ook de gelegenheid om van dichtbij te genieten van de natuurlijke schoonheid en het gedrag van vogels.

Geschikte zaden, noten en fruit

Het voeren van vogels in je tuin kan een zeer bevredigende ervaring zijn, en het kiezen van de juiste zaden, noten en fruit is essentieel om een verscheidenheid aan vogelsoorten aan te trekken en te voeden. Hier zijn enkele tips over welke soorten voedsel geschikt zijn voor vogels.

Zaden

Zaden vormen de basis van de voeding voor veel vogels. Hier zijn enkele populaire keuzes:

 • Zonnebloempitten
  Zeer geliefd bij een breed scala aan vogels. De zwarte zonnebloempitten hebben een hoog oliegehalte, wat zeer voedzaam is
 • Gierst
  Kleine zaden die vooral aantrekkelijk zijn voor grondetende vogels zoals mussen en duiven
 • Nigerzaden
  Ideaal voor vinken en sijzen. Deze kleine zaden vereisen een speciale nigerzaadvoeder
 • Gemengde zaden
  Een mix kan een diversiteit aan vogels aantrekken, maar zorg ervoor dat het een hoog percentage aan zonnebloempitten bevat

Noten

Noten zijn een uitstekende bron van vetten en eiwitten, vooral nuttig in de winter.

 • Ongezouten pinda’s
  Een favoriet onder veel vogelsoorten. Zorg ervoor dat ze vers zijn en geen schimmel bevatten
 • Gehakte noten
  Geschikt voor kleinere vogels die moeite hebben met hele noten

Fruit

Fruit is een welkome aanvulling op het dieet van vogels, vooral in de winter wanneer natuurlijke fruitbronnen schaars zijn.

 • Appels en peren
  Snij ze in stukken of hang ze in bomen
 • Rozijnen en krenten
  Vooral geliefd bij merels en lijsters. Zorg ervoor dat ze niet behandeld zijn met olie of suiker
 • Bessen
  Zowel vers als gedroogd een goede optie

Aandachtspunten bij het voeren van fruit en noten

 • Zorg ervoor dat alles wat je aanbiedt vers en vrij van schimmel is
 • Hak grotere noten en stukken fruit in kleinere stukjes
 • Gebruik alleen onbehandeld, natuurlijk voedsel zonder toevoegingen

Het aanbieden van een verscheidenheid aan zaden, noten en fruit kan helpen om een diverse vogelpopulatie naar je tuin te trekken. Elk type voedsel trekt verschillende soorten vogels aan, dus door te experimenteren kun je ontdekken welke vogels in jouw omgeving leven en wat hun voorkeuren zijn. Het is een prachtige manier om dichter bij de natuur te komen en de schoonheid van vogels te waarderen.

Voordelen van vetbolletjes

Vetbolletjes zijn ideaal voor de wintermaanden. Ze bieden essentiële vetten die vogels helpen om warm te blijven.

Zelf vetbolletjes maken

Het maken van vetbolletjes is een leuke en eenvoudige manier om vogels te helpen, vooral tijdens de koudere maanden. Hier is een stap-voor-stap handleiding voor het zelf maken van vetbolletjes.

Benodigdheden

 • Ongezouten vast vet (bijvoorbeeld rundvet of plantaardig vet)
 • Zadenmengsel (bijvoorbeeld zonnebloempitten, gierst, en gehakte noten)
 • Lege yoghurtbekers of andere mallen
 • Touw of stevig draad
 • Pan en lepel

Stap 1: Vet smelten

Begin met het voorzichtig smelten van het vet in een pan. Het is belangrijk dat het vet niet te heet wordt; het moet alleen smelten.

Stap 2: Zaden mengen

Voeg het zadenmengsel toe aan het gesmolten vet. De verhouding vet tot zaden kan variëren, maar een goede richtlijn is ongeveer 1 deel vet op 2 delen zaden.

Stap 3: Vormen voorbereiden

Neem de lege yoghurtbekers en maak in het midden van de bodem een klein gaatje. Rijg het touw door het gaatje en maak aan de binnenkant een knoop, zodat het touw vastzit.

Stap 4: Vetbolletjes vormen

Giet het mengsel van vet en zaden in de yoghurtbekers. Zorg dat het touw in het midden blijft hangen. Laat het mengsel afkoelen en stollen. Dit kan een paar uur duren, afhankelijk van de temperatuur.

Stap 5: Vetbolletjes uit de vorm halen

Zodra het mengsel hard is, kun je de vetbolletjes uit de bekers halen. Als ze vastzitten, kan het helpen om de bekers even in warm water te dompelen.

Stap 6: Ophangen

Hang de vetbolletjes op een geschikte plek in je tuin. Zorg dat ze buiten bereik van katten zijn en niet direct in de zon hangen.

Tips

 • Gebruik geen zout in het mengsel, dit is schadelijk voor vogels.
 • Experimenteer met verschillende zaden en noten om te zien welke vogels je aantrekt.
 • Je kunt ook fruit, zoals stukjes appel of rozijnen, toevoegen voor extra variatie.

Het zelf maken van vetbolletjes is niet alleen goed voor de vogels, maar het is ook een leuke activiteit om samen met kinderen te doen. Bovendien geeft het een voldaan gevoel te weten dat je een positieve bijdrage levert aan het welzijn van de vogels in jouw omgeving.

Tuinengazononderhoud.nl

Sjoerd is de eigenaar van tuinengazononderhoud.nl en beleeft al jaren plezier aan zijn tuin. Door zijn interesse in planten, struiken en tuininrichting schrijft hij met veel plezier over alle onderwerpen in-en rondom de tuin. Ontstaan vanuit een passie voor groen is tuinengazononderhoud opgezet om inspiratie en tips te geven.

Deel ons op social media