Hoe bloembollen bemesten en wanneer?
Planten

Hoe bloembollen bemesten en wanneer?

Hoe kun je het beste bloembollen bemesten en wanneer? Bloembollen zijn een prachtige aanvulling op elke tuin, of je nu een klein bloementuintje hebt, of een groot landgoed. Wist je dat het bemesten van de bloembollen een belangrijk onderdeel is van het optimaal laten groeien van de bloemen? Er zijn een aantal dingen waar je rekening mee moet houden wanneer je bloembollen gaat bemesten. Je moet onder andere weten hoe je de bloembollen moet bemesten, wanneer je de bloembollen moet bemesten, hoe jede  bloembollen moet bemesten met kunstmest, hoe je de bloembollen moet bemesten met organische meststoffen en misschien ook nog extra tips voor het bemesten van bloembollen.

Bloembollen bemesten met goede meststof

Bloembollen zijn leuk en makkelijk te onderhouden. Ze zijn echter wel gevoelig voor onjuist bemesten. Om ervoor te zorgen dat je bloembollen optimaal groeien, is het belangrijk dat je weet hoe en wanneer je ze moet bemesten. Bloembollen kunnen het beste bemest worden met een meststof die rijk is aan fosfaat en stikstof. Fosfaat is belangrijk voor de groei van de wortels en stikstof is belangrijk voor de groei van de bladeren en bloemen. Een meststof met een hoge stikstofkwaliteit is echter niet aan te raden, omdat dit de bloemen kan beschadigen.

De inhoud van de meststof controleren

Meststoffen met een hoog fosfaatgehalte zijn meestal aangegeven met de letters NPK, gevolgd door het percentage fosfaat. Een meststof met een hoog fosfaatgehalte is bijvoorbeeld 10-52-10. Dit betekent dat de meststof 10% fosfaat, 52% stikstof en 10% kali bevat. Een meststof met een hoog fosfaat- en stikstofgehalte is meestal aan te raden.

De meststof uitspreiden

Wanneer je bloembollen gaat bemesten, is het belangrijk dat je de meststof goed uitspreidt over de grond. Gebruik hiervoor een hark of een spade. Verdeel de meststof gelijkmatig over de grond en maak er dan kleine kuiltjes mee. Doe vervolgens de bloembollen in de kuiltjes en bedek ze met aarde.

De juiste hoeveelheid meststoffen gebruiken

Het is belangrijk om te weten dat bloembollen niet te veel mest nodig hebben. Een te hoge concentratie van mest in de grond kan de bloemen beschadigen. Gebruik daarom altijd de aanbevolen hoeveelheid meststof en verdeel de meststof goed uit over de grond voordat je de bloembollen plant.

De hoeveelheid meststof die je gebruikt, hangt af van de grondsoort. Als je bloembollen in een zandgrond plant, heb je meer meststof nodig dan wanneer je ze in klei plant. Dit komt omdat zandgrond sneller uitdroogt dan klei.

Te veel meststof kan er wel voor zorgen dat de bloemen groeien, maar ze zullen niet goed bloeien. Het is daarom belangrijk om de aanbevelingen van de meststoffabrikant op te volgen voor de juiste hoeveelheid meststof.

Wanneer moet je bloembollen bemesten?

Bloembollen kunnen het beste twee keer per jaar bemest worden, een keer in het voorjaar en een keer in de zomer. Voorjaarsbemesting is belangrijk, omdat de bloembollen dan de voedingsstoffen nodig hebben om te kunnen groeien. Zomerbemesting is ook belangrijk, omdat de bloemen dan meer voeding nodig hebben om te kunnen bloeien.

Bloembollen moeten ongeveer drie weken voor de bloemen gaan bloeien bemest worden. Dit is omdat de meststof tijd nodig heeft om in de grond te trekken en de bloembollen te voeden. Je kunt de bloemen ook bemesten als ze net zijn geplant, maar dit is niet noodzakelijk.

Hoe moet je de bloembollen bemesten?

De meeste bloembollen groeien het best in een lichte, vruchtbare grond met een hoge organische stofbevatting. Bemesten is een belangrijk onderdeel van het verzorgen van bloembollen, omdat het helpt om de bloemen gezond en krachtig te houden. Het is echter belangrijk om te weten hoe en wanneer je bloembollen moet bemesten, zodat je ze niet beschadigt.

Meststof speciaal voor bloembollen

Bloembollen kunnen het beste bemest worden met een meststof die voor bloemen of bloembollen is bestemd. Dit is omdat de meststof een optimale hoeveelheid voedingsstoffen bevat voor de bloemen. Je kunt de meststof aanbrengen door het te strooien over de grond rond de bloembollen, of door het te mengen met water en over de grond te spuiten.

Verschillende kleuren Tulpenbollen

Verschillende kleuren Tulpenbollen

Mix met 25 Tulpenbollen.

Verkrijgbaar bij

bol.com (€15,99)


25 Tulpenbollen Candy curl

25 Tulpenbollen Candy curl

Een bijzonder soort, en misstaat niet in uw tuin.

Verkrijgbaar bij

bol.com (€18,99)

Allium Purple Sensation

Allium Purple Sensation

20 bollen maat 10/+

Verkrijgbaar bij

bol.com (€15,90)

Klavertjes 4 – Oxalis Deppei Iron Cross

Klavertjes 4 – Oxalis Deppei Iron Cross

2x100 stuks voor een mooi bloemtapijt, en natuurlijk veel geluk.....

Verkrijgbaar bij

bol.com (€14,99)
Tuinengazononderhoud.nl

Sjoerd is de eigenaar van tuinengazononderhoud.nl en beleeft al jaren plezier aan zijn tuin. Door zijn interesse in planten, struiken en tuininrichting schrijft hij met veel plezier over alle onderwerpen in-en rondom de tuin. Ontstaan vanuit een passie voor groen is tuinengazononderhoud opgezet om inspiratie en tips te geven.

Deel ons op social media