Hibiscus in de tuin, de juiste verzorging
Bomen en struiken

Hibiscus in de tuin, de juiste verzorging

Hibiscus in de tuin, de juiste verzorging. Hibiscus, ook wel tuinmarshmallow genoemd, is gemakkelijk te verzorgen. Het verspreidt een zomerse flair in de tuin met zijn prachtige bloemen in vele felle kleuren. Daarnaast trekt het veel insecten aan en is daarom ook erg bijenvriendelijk.

Er zijn veel verschillende soorten hibiscus

De hibiscus is er in vele honderden soorten die geschikt zijn voor de tuin maar ook, afhankelijk van de soort,voor in huis. De kaasjeskruidfamilie, waartoe de hibiscus hoort, is verkrijgbaar in eenjarige en meerjarige soorten, als boom of in de vorm van een struik.

Op onze breedtegraden zijn echter alleen de tuin en meerjarige hibiscus geschikt voor in de tuin. De andere soorten zijn niet winterhard. Ze kunnen als pot- of kamerplant worden gehouden en moeten ‘s winters binnen staan.

De beste locatie voor de hibiscus

De tuin- of meerjarige hibiscus is te vinden in veel tuinen en parken in ons land. De beste standplaats is volle zon of halfschaduw. Ook de noordkant van een huis kan zorgen voor een prachtig bloeiende struik. Het belangrijkste is dat de grond niet te droog en onvruchtbaar is.

De tuinhibiscus houdt van warmte. In een goed doorlatende, licht vochtige tot droge grond met een hoog gehalte aan voedingsstoffen groeit de tuinmarshmallow zeer goed en ontwikkelt hij in de loop van de tijd prachtige bloemen. Dit zijn overigens bladverliezende heesters of bomen. Andere hibiscussoorten kunnen ook gedeeltelijk groenblijvend zijn.

De hibiscus ontluikt laat in het jaar

De klassieke tuinhibiscus komt pas laat in het jaar in blad. Soms zou je denken dat het in de winter is overleden. Alle andere planten zijn al jong groen aan het uitlopen, alleen de hibiscus is nog grijs en kaal. Maar wees geduldig en val niet meteen aan met de snoeischaar. Wie wacht tot eind april of begin mei wordt beloond. De bladverliezende heesters bloeien dan in de nazomer in allerlei kleuren. De bloemen zijn ongeveer 6 tot 8 centimeter groot.

Verzorg en snijd de planten op de juiste manier Zorgen voor hibiscus in de tuin is eenvoudig. Regelmatig water geven en wat voeding in het voorjaar is voldoende. Goede tuincompost verbetert de bodem en zorgt voor een vruchtbare bodem. Dit moet in het voorjaar in het bodemoppervlak worden verwerkt. Houtkrullen of andere organische meststoffen dienen hetzelfde doel.

Om de plant een mooie compacte vorm te geven, kunnen de scheuten van de hibiscus van het voorgaande jaar elk voorjaar een beetje worden ingekort. Je snijdt alleen weg wat de symmetrie verstoort zodat er een mooi totaalbeeld ontstaat en de struik dicht groeit. Dit betekent dat alleen scheve of kruislingse scheuten worden gesnoeid voordat ze uitgroeien.

Hoe komt een hibiscus door de winter?

De tuin- of struikhibiscus overwintert vrij gemakkelijk buiten. De grootbloemige overblijvende hibiscus is winterhard, maar moet het eerste jaar winterbescherming krijgen. Ze komen vaak uit beschermde culturen en moeten eerst wennen aan het klimaat in de tuin. Daarna zijn ze erg ongevoelig en gemakkelijk te verzorgen.

Is de plant giftig?

De hibiscus behoort tot de kaasjeskruidfamilie. Deze bevatten meestal geen giftige stoffen. Daarom onschadelijk voor de mens. Vooral wanneer kleinere kinderen in de tuin zijn, hoef je je geen zorgen te maken over dit soort beplanting. Konijnen kunnen ook hibiscus eten. Af en toe sneed ik een tak af inclusief bladeren en bloemen voor onze twee konijnen. Maar hun favoriete eten zijn nog steeds de hazelnoottakjes.

Vermeerderen

Stekken zijn gemakkelijk te vermeerderen in het late voorjaar . Vaak komen uitlopers gewoon ergens anders via de wortels uit de grond. Deze kunnen onder de grond worden afgebroken en op een nieuwe locatie of in een pot worden geplant. Vergeet niet goed water te geven en geef regelmatig water – vooral in het begin.

Tuinengazononderhoud.nl

Sjoerd is de eigenaar van tuinengazononderhoud.nl en beleeft al jaren plezier aan zijn tuin. Door zijn interesse in planten, struiken en tuininrichting schrijft hij met veel plezier over alle onderwerpen in-en rondom de tuin. Ontstaan vanuit een passie voor groen is tuinengazononderhoud opgezet om inspiratie en tips te geven.

Deel ons op social media