Heg knippen
Bomen en struiken

Heg Knippen – hoe doe je dat het beste?

Heden ten dage is het esthetisch aangenamer om een nette, strakke heg te hebben. Een heg knippen is belangrijk om verschillende redenen. Dit zorgt ervoor dat je tuin er netter uitziet. Bovendien zorgt het knippen van de heg ervoor dat er minder ongedierte in je tuin aanwezig is. Ook kan het onkruid beter worden bestreden. Een ongeknipte heg kan er erg onverzorgd uitzien.

Hoe doe je dat het beste?

De heg knippen is niet zo moeilijk als je weet hoe het moet. Hier volgt een stappenplan dat je kunt volgen bij het knippen van de heg:

  • Zoals je vast wel weet, is het belangrijk om je heg te knippen voordat het groeiseizoen begint. Dit voorkomt dat je heg te snel gaat groeien en dat deze daardoor minder mooi wordt.
  • De beste tijd om je heg te knippen is in het voorjaar. Dit is omdat de plant dan nog wat rustiger is en de nieuwe scheuten goed aankomen.
  • Als je jouw heg knipt, ga dan altijd met de klok mee. Dit zorgt ervoor dat je heg mooi egaal blijft en dat ze niet scheef gaat groeien.
  • Snoei de heg altijd met een scherpe snoeischaar. Dit maakt het knippen van de heg makkelijker en het geeft ze een mooie, strakke snit.
  • Controleer regelmatig je gereedschap om te zorgen dat alles scherp is en dat alles in een goede staat verkeert. Dit voorkomt ongelukken en maakt het knippen makkelijker.
  • Wanneer je de heg gaat snijden met de schaar, knip je het gemakkelijkste in kleine secties. Houd de schaar in een hoek van ongeveer 45 graden en maak de bewegingen klein en nauwkeurig. Dit betekent dat je minder fouten maakt en hierdoor maak je de kans kleiner dat je de heg korter knipt dan wat je bedoeling was.

Rekening houden met enkele tips

De meeste mensen denken dat het erg gemakkelijk is om een ​​heg te knippen, maar het is niet zo eenvoudig als het lijkt. Er zijn een aantal dingen die je moet weten voordat je hiermee aan de slag gaat, en als je deze tips volgt, kun je ervoor zorgen dat je heg er perfect uitziet en zal het proces gemakkelijk verlopen.

Gebruik de juiste schaar

Ten eerste moet je ervoor zorgen dat je het juiste type schaar gebruikt. Je wilt natuurlijk niet dat je heg er ongelijk uitziet, omdat je de verkeerde schaar hebt gebruikt. Kies daarom een schaar die speciaal is ontworpen voor het knippen van heggen. Deze scharen zijn meestal langer en ze hebben een dunnere, scherpere snede. Dit zorgt ervoor dat je heg een mooie, strakke lijn krijgt.

De schaar op de juiste manier vasthouden

Ten tweede moet je ervoor zorgen dat je de schaar op de juiste manier vasthoudt. Houd de schaar altijd in een hoek van ongeveer 45 graden en maak haar bewegingen klein en nauwkeurig.

Knip de heg in de juiste richting

Ten derde moet je ervoor zorgen dat je de heg in de juiste richting knipt. Begin eerst aan de bovenkant en werk naar beneden toe. Zorg er ook voor dat je de schaar in een rechte lijn houdt en laat de schaar niet afwijken van de richting. Als je dit doet, zorg je ervoor dat je een mooie, strakke lijn krijgt.

Gebruik de schaar op de juiste manier

Tot slot moet je ervoor zorgen dat je de schaar op de juiste manier gebruikt. Houd de schaar niet te strak vast, want dit zorgt ervoor dat je moeite hebt om de lijn recht te houden. Houd de schaar ook niet te los vast, want dit maakt het moeilijker om nauwkeurig te knippen. Probeer de schaar vast te houden in een comfortabele, ontspannen greep.

Knip je heg regelmatig

Als je een heg hebt, is het belangrijk om deze regelmatig te knippen. Dit zorgt ervoor dat je heg er netjes uitziet en dat ze gezond blijft. Bovendien kan het nodig zijn om je heg te knippen om ervoor te zorgen dat je niet in overtreding bent met de regels van je gemeente. In sommige gevallen moet je een vergunning aanvragen om je heg te mogen knippen.

Bepaal de tijd die je nodig hebt om je heg te knippen

Voordat je begint met het knippen van je heg, is het belangrijk om te bepalen hoeveel tijd je daarvoor nodig hebt. Je moet ook beslissen of je de heg zelf wilt knippen, of dat je iemand anders inhuurt om dat voor jou te doen.

De juiste benodigdheden verzamelen

Als je de heg zelf gaat knippen, moet je ervoor zorgen dat je de juiste tools hebt, zoals een goede ladder, een heggenschaar en een tuinschoffel.

Begin met de voorkant van de heg

Van zodra je alle benodigdheden hebt, kun je aan de slag met het knippen van je heg. Begin altijd aan de voorkant van de heg en werk dan naar achteren. Maak geen haastige bewegingen en probeer de takken zo recht mogelijk te maken. Als je klaar bent, moet je de takken die je hebt geknipt, opruimen.

De bovenkanten en zijkanten

Vervolgens moet je de heg aan de bovenkant en aan de zijkanten even snoeien. De bovenkant van de heg moet je knippen zodat de heg een mooie, gelijkmatige vorm krijgt. De zijkanten van de heg moet je ook snoeien, zodat er geen takken meer overhangen.

De onderkant snoeien

Tot slot moet je de heg aan de onderkant snoeien. Dit doe je door de takken die naar beneden hangen, af te knippen. Zo krijgt de heg een mooie, strakke lijn onderaan.

Zorg ervoor dat je heg onderhouden wordt

Als je een heg hebt, is het belangrijk dat je deze goed onderhoudt en goed verzorgt. Een heg moet regelmatig worden gesnoeid, zodat hij mooi en gezond blijft. Geef de heg regelmatig water en voedingsstoffen, zodat hij mooi blijft groeien. Maak de heg regelmatig schoon en snoei steeds de takken die niet mooi meer zijn.

Als je deze tips volgt, kun je ervoor zorgen dat je heg er perfect en gezond uitziet.

Tuinengazononderhoud.nl

Sjoerd is de eigenaar van tuinengazononderhoud.nl en beleeft al jaren plezier aan zijn tuin. Door zijn interesse in planten, struiken en tuininrichting schrijft hij met veel plezier over alle onderwerpen in-en rondom de tuin. Ontstaan vanuit een passie voor groen is tuinengazononderhoud opgezet om inspiratie en tips te geven.

18V
45cm

incl. accu en lader.

Heggenschaar, extra licht van gewicht.

550 Watt
60 centimeter
gesnoerd

18V
45cm

incl. accu en lader.

Heggenschaar
42 centiemter

Met draaibare kop.

Deel ons op social media