Hanggeraniums - Hoe krijg je ze zo mooi als in Oostenrijk?
Planten

Hanggeraniums

Hanggeraniums – Hoe krijg je ze zo mooi als in Oostenrijk? Wanneer je afreist naar de Alpen zal je oog direct vallen op de prachtige geraniums die daar bij de huizen hangen. het is een plantensoort die erg populair is daar in het land. De verschillende kleuren zijn natuurlijk prachtig maar ook ook de geur is heerlijk. Maar hoe kun ook jij je hanggeraniums zo mooi krijgen net als in Oostenrijk? We hebben het voor je uitgezocht en delen de allerbeste tips met je.

De beste tips om je geraniums mooi te houden

Er zijn een heleboel adviezen om je geraniums mooi te houden maar welke tips werken nou het beste? Belangrijk is om schaduw en zon te combineren en pas te gaan planten aan het einde van de lente. Ook is onderhoud een belangrijk onderdeel en zou je grote geraniums vast kunnen maken aan stokken. Ze voorkom je dat de bladeren gaan hangen.

Combineer schaduw en zon

Als eerst is het belangrijk om schaduw en zon te combineren. Dit is zeker het geval bij warme temperaturen. Ze moeten deels schaduw hebben met een beetje zon. De volle zon moet je absoluut voorkomen. Dat laatste is wel mogelijk wanneer je ze wilt laten bloeien in een kouder klimaat.

Planten in de lente

Geraniums zijn geen sterke planten en daarom is het niet mogelijk om ze te gaan planten wanneer de temperatuur nog onder de nul komt. Een minimale vorst zouden ze moeten overleven maar dit kun je beter voorkomen. Je kunt de geraniums daarom het beste planten aan het einde van de lente. Het is natuurlijk wel mogelijk om de geraniums binnen te zetten. In dat geval plaats je ze voor het raam waar veel zon te vinden is.

Goed onderhouden

Als je je geraniums net zo mooi wilt hebben als in Oostenrijk is het goed onderhouden van de plant natuurlijk een belangrijk punt. Maak gebruik van aarde dat water snel kan absorberen. Zorg ook dat er voldoende lucht beschikbaar is. Water geven doe je op het moment dat de grond droog begint te worden. Geef ze niet teveel water in één keer. Bladeren en bloemknoppen die niet goed meer zijn moet je verwijderen.

Meerdere keren bemesten

Als de bloeiperiode is aangebroken voor de geranium, tussen de lente en medio de zomerperiode moet je de plant meerdere keren bemesten. Wij raden aan om dit één in de drie weken te doen. De meststoffen zorgen ervoor dat je bloemen en bladeren weelderig worden. Hou de geraniums wel goed in de gaten want mest bevat stikstof met een hoog gehalte dat ervoor kan zorgen dat de plant minder groot wordt.

Grote geraniums vastmaken aan stokken

Er zijn ook geraniums die ontzettend groot kunnen worden. De gigantische bladeren zien er prachtig uit maar helaas betekent dit ook dat de kans groot is dat ze gaan hangen en de vorm zal gaan verdwijnen. Daar is gelukkig een prima oplossing voor. Maak de geraniums vast aan stokken die je in de grond steekt. De plant zal nu naar boven groeien.

Hang geranium – rode tinten

Hang geranium – rode tinten

Pelargonium peltatum

6 stuks
Ø10,5cm

Verkrijgbaar bij

bol.com (€21,95)

6 x Geranium ‘Rozanne’

6 x Geranium ‘Rozanne’

Ooievaarsbek pot

Doorsnede pot: 9x9cm

Verkrijgbaar bij

bol.com (€24,75)

6 x Geranium Sanguineum ‘Max Frei’

6 x Geranium Sanguineum ‘Max Frei’

Bloedooievaarsbek

Pot 9x9cm

Verkrijgbaar bij

bol.com (€21,19)

Citroengeraniums

Citroengeraniums

Pelargonium Graveolens, anti-muggen plant.

Ø10.5cm
3 stuks

Verkrijgbaar bij

bol.com (€15,95)

Mix van 6 anti-muggen Geraniums

Mix van 6 anti-muggen Geraniums

Pot 10,5cm
Hoogte 20-30cm
Winterhard
3 verschillende soorten
Citroengeur

Verkrijgbaar bij

amazon.nl (€10,99)
Tuinengazononderhoud.nl

Sjoerd is de eigenaar van tuinengazononderhoud.nl en beleeft al jaren plezier aan zijn tuin. Door zijn interesse in planten, struiken en tuininrichting schrijft hij met veel plezier over alle onderwerpen in-en rondom de tuin. Ontstaan vanuit een passie voor groen is tuinengazononderhoud opgezet om inspiratie en tips te geven.

Deel ons op social media