Grasmaaier, welke soorten zijn er?
Onderhoud en mest

Grasmaaier, welke soorten zijn er?

Grasmaaier, welke soorten zijn er? Als je een gazon hebt is het maaien van het gras een klus die elke keer opnieuw terugkomt. Er bestaan heel veel verschillende soorten grasmaaiers met ieder zijn eigen eigenschappen en voordelen. De handgrasmaaier wordt bijvoorbeeld gebruikt voor gazons in een kleine tuin. Wil je de klus wat makkelijker maken kies je voor de elektrische variant. Voor precisie werk is de bosmaaier een uitstekende optie terwijl de zitmaaiers ideaal zijn voor grote gazons. Er zijn ook robotmaaiers die al het werk voor jou doen. We nemen de verschillende soorten grasmaaiers met je door.

Handgrasmaaiers

De eerste grasmaaier is er één die we natuurlijk allemaal we kennen. We hebben het dan over de handgrasmaaier. Met dit product kun je in een handomdraai wat kleinere gazons maaien. Over het algemeen wordt deze maaier gebruikt voor gazons met een maximale oppervlakte van 150 m2. Het produceert weinig geluid waardoor het prettig werken is. Tot slot is een handgrasmaaier ook nog eens milieuvriendelijk.

Elektrische grasmaaiers

Als je het klusje wat makkelijker voor je zelf wilt maken zijn er ook elektrische grasmaaiers. Het product is vergelijkbaar het benzinemodel alleen is dit een stuk goedkoper en hoef je minder te onderhouden. Het is ideaal voor de wat grotere gazons tot ongeveer 1000 m2. Je dient er wel rekening mee te houden dat er in de buurt stroom aanwezig moet zijn. Het is ook aan te raden om een een verlengkabel aan te schaffen.

Benzine grasmaaiers

Hij is net al even genoemd, de benzine grasmaaier. Er zit weinig verschil tussen deze en de elektrische variant alhoewel grasmaaiers op benzine vaak meer geschikt zijn voor nog grotere oppervlaktes. Dit hangt natuurlijk wel af van welk model je hebt. Het grote voordeel is dat je geen draad hebt waardoor je stroom niet nodig is en je voorkomt dat je struikelt.

Grasmaaiers op accu

Er zijn ook elektrische grasmaaiers die werken met behulp van een accu. Net als de standaard elektrische grasmaaier kun je gazons maaien tot wel 1000 m2 met de krachtige snijbladen. Met deze variant heb je geen zorgen over of je wel stroom in de buurt hebt. Na de klus kun je de accu eenvoudig opladen zodat je het product de volgende keer direct weer opnieuw kunt gebruiken.

Robot grasmaaiers

De robot grasmaaiers wordt de laatste jaren steeds populairder. Dat is natuurlijk niet gek want dit product neemt al het werk voor je uit handen. Zo bespaar je een heleboel tijd en kun je andere leuke dingen doen. Een robotmaaier vergt wel wat voorbereidingswerk omdat het product op de juiste manier moet worden ingesteld. Dit hoeft gelukkig slechts één keer. Er zijn zelfs robotmaaiers te verkrijgen die automatisch op een door jou ingestelde tijd het gras gaat maaien. Ze zijn wel een stuk duurder als een grasmaaier die je zelf moet bedienen maar je krijgt er wel een hoop voor terug.

Mulchmaaiers

Er zijn ook grasmaaiers die beschikken over een mulching functie. Dit is een optie dat ervoor

zorgt dat gras dat wordt gemaaid naar het gazon terug wordt geblazen. Dat heeft een groot voordeel voor je gazon omdat dit kan dienen als natuurlijk beschermlaag. Zo bespaar je meteen een hoop kosten.

Aangedreven maaiers

Als grasmaaien een klus is dat steeds zwaarder wordt voor je kun je ook kiezen voor een maaier die aangedreven wordt. Je hoeft dan amper kracht te gebruiken omdat het vanzelf beweegt. Op deze manier kost het maaien van je gazon veel minder energie en is daarom ook zeker aan te raden wanneer je een groot gazon hebt.

Bosmaaiers

Je herkent het waarschijnlijk wel, de graskanten waar je met je normale maaier niet goed bij kunt. Dat is verleden tijd als je gebruik gaat maken van een bosmaaier! Dit product zorg ervoor dat je eenvoudig moeilijk te bereiken plekken kunt maaien en is ook geschikt voor het maaien van bijvoorbeeld onkruid.

Zweefmaaiers

Als je geen vlak gazon hebt dan krijg je met een normale grasmaaier geen perfect gemaaid gazon. Zonde natuurlijk. De oplossing daarvoor is een zweefmaaier. De maaier heeft veel bewegingsvrijheid dat wordt gecreëerd doordat de motor van boven lucht zuigt. Heb je hobbels of andere ongelijke vormen in je gazon schaf dan zeker een zweefmaaier aan.

Zitmaaiers

Als je een groot gazon hebt, denk ongeveer aan minimaal 2000 m2 dan is een zitmaaier een aanrader. Doordat je rijdend over het gazon heen kunt gaan is de klus een stuk sneller geklaard. Ze gaan ongeveer vier tot zes kilometer per uur. Een zitmaaier wordt ook wel een tuintractor genoemdt.

Frontmaaiers

De frontmaaier is te vergelijken met de zitmaaier alleen is deze een stuk wendbaarder. Dat komt onder ander andere omdat deze een voorwielaandrijving heeft maar ook een achterwielbesturing. Verder zijn de verschillen nihil.

Zero turn maaiers

Als je nog meer tijd wilt besparen is de zero turn maaier een fantastisch product. Met deze maaier heb je de mogelijk om 360 graden te draaien waardoor je de meest lastige plekken eenvoudig kunt trimmen. Een ander voordeel is dat ze een hogere snelheid hebben. Een zero turn maaier haalt een snelheid van maximaal twaalf kilometer per uur.

Balkmaaiers

Een balkmaaier wordt vooral gebruikt in combinatie met een zitmaaier. Soms krijg je te maken met plekken waar je niet goed bij kunt en dan is de balkmaaier een uitkomst. Het is ook te gebruiken op terreinen dat wat ruwer is en gras dat hoog staat.

Klepelmaaier

Tot slot hebben we ook nog de klepelmaaier die onder andere gebruikt wordt door bijvoorbeeld boeren. In de meeste gevallen worden ze bevestigd aan een tractor en vervolgens kunnen ze vrijwel alles maaien. Denk aan gras dat hoog staat, onkruid en zelfs dikke takken. Het maakt ook niet uit wat voor terrein het is. Het is een echte krachtpatser.

Tuinengazononderhoud.nl

Sjoerd is de eigenaar van tuinengazononderhoud.nl en beleeft al jaren plezier aan zijn tuin. Door zijn interesse in planten, struiken en tuininrichting schrijft hij met veel plezier over alle onderwerpen in-en rondom de tuin. Ontstaan vanuit een passie voor groen is tuinengazononderhoud opgezet om inspiratie en tips te geven.

<1500 m2

Deel ons op social media