Gazonverzorging in het voorjaar
Onderhoud en mest

Gazononderhoud in het voorjaar

Gazononderhoud in het voorjaar, de lente is de tijd om de tuin en het gazon weer onder handen te nemen. Wat er bij een optimale gazonverzorging in het voorjaar hoort, lees je in dit artikel.

Wanneer moet jr het gazon in het voorjaar verticuteren? Als je het gazon in het voorjaar wilt verticuteren, is april een goed moment voor deze procedure. Wanneer je in het voorjaar met gazononderhoud begint, moet je het gazon eerst bladvrij maken en daarna bemesten. Wacht nu ongeveer twee weken voordat jehet gazon gaat maaien en verticuteren.

Kan ik mijn gazon in het voorjaar kalken?

Tussen bekalken en bemesten moet een interval van zes tot acht weken zitten. Wij raden daarom aan om het gazon al in februari te bekalken. Dit geeft voldoende tijd voordat je in het voorjaar voor het eerst kunstmest toedient. Zorg ervoor dat je vooraf een bodemanalyse uitvoert om te zien of het gazon bekalkt moet worden.

Hoe krijg je een mooi gazon?

Om een ​​mooi gazon te krijgen, moet je het regelmatig ontdoen van bladeren en takken. Oneffenheden in de grond worden geëgaliseerd met een schop of hark en op kale plekken wordt nieuw gras gezaaid. Om het gazon voor te bereiden op het maaien, maak je het los met een hark.

Zo maak je je gazon klaar voor het nieuwe seizoen

De sneeuw is gesmolten (als er al sneeuw gevallen is deze winter), de temperaturen worden steeds warmer, dit is het juiste moment voor gazononderhoud. Want nadat het gazon in de winter heeft moeten rusten, heeft het nu honger en moet het worden voorbereid op het komende tuinseizoen.

Maar voordat je begint met bemesten, moet het gazon worden hersteld. De eerste gazonverzorging in het voorjaar omvat daarom ook het verzamelen van bladeren en takken die tijdens het koude seizoen na gazononderhoud in de herfst op de grond zijn gevallen. Hoe uitgebreid de gazonverzorging in het voorjaar is, hangt ook af van hoeveel het gazon te lijden heeft gehad. Is het begroeid met mos en vol vilt en onkruid? Ligt er veel dood gras? Dan moet je het gazon na het maaien ook verticuteren. Afhankelijk van de bodemgesteldheid kan het ook zinvol zijn om het gazon te schuren als onderdeel van gazononderhoud.

Moet ik mijn gazon verticuteren?

Of het gazon al dan niet moet worden verticuterd, hangt volledig af van de toestand. Trek een kleine metalen hark lichtjes door de grasmat. Als maairesten, onkruid of mos vast komen te zitten, is het zinvol om de grond te beluchten met een verticuteermachine om gazonvilt te verwijderen of te voorkomen. Verticuteren is echter pas aan te raden als het gazon de eerste groeifase gehad heeft. Bemesting en een of twee snoeibeurten zouden al moeten hebben plaatsgevonden.

Meer over het gazon verticuteren.

Gazononderhoud in het voorjaar, eerste stappen

Voor een gezond gazon start je het gazononderhoud in het voorjaar met een grondige reiniging van het gazon. Oude bladeren en afgevallen takken kunnen eenvoudig met een hark worden verwijderd. Een bladblazer helpt je daarbij. Herstel door de winter beschadigde gazons en kale stukken groen door nieuw gras te zaaien.

Egaliseer oneffenheden in de grond

Nadat je takken en bladeren hebt verwijderd, moet een oneffen ondergrond mogelijk worden geëgaliseerd. Dit gaat gemakkelijk met een schop of een hark.

Grond losmaken

Je moet de grond zoveel mogelijk losmaken en voorbereiden op het maaien. Dit werkt alleen als het helemaal droog is. Als er op sommige plaatsen nog water staat, moet je ook de verdichte gebieden losmaken. Prik hiervoor een paar keer in de grond met je hark of hark en beweeg voorzichtig.

Zanden

Als u zeer verdichte of leemachtige grond in de tuin heeft, moet je het gazon in het voorjaar ook zanden als onderdeel van het gazononderhoud om de bodemstructuur losser te maken. Hiervoor na het verticuteren eerst graszand over de grond verdelen en daarna voldoende water geven.

Gazon kalken in de Lente?

Als de grond te zuur is, kan je gazon niet genoeg voedingsstoffen meer opnemen. Regel in dit geval de pH-waarde van de grond met gazonkalk. Voer in ieder geval vooraf een bodemanalyse uit, passende tests kun je onderaan dit artikel uitzoeken en online bestellen.

Aangezien tussen bekalken en bemesten een interval van zes tot acht weken moet worden aangehouden, raden wij aan het gazon in februari te bekalken zodra het vorstvrij is. Dan zal er genoeg tijd verstrijken voordat u in het voorjaar met gazononderhoud begint.

Meer over het bekalken van het gazon

Gazon in het voorjaar bemesten?

Om het gazon gezond en groen te laten groeien, heeft het voldoende voedingsstoffen nodig. Bijvoorbeeld door het regelmatig naar behoefte te bemesten. Als je het gazon zelf hebt aangelegd, kun je aan de hand van een bodemanalyse bepalen wat zinvol is voor gazononderhoud.

Als je het gazon het afgelopen jaar niet ononderbroken hebt gemulcht en dus niet voldoende voedingsstoffen heeft gegeven, moet je een voorjaarsbemesting uitvoeren. Voorjaarsbemesting hoort bij de juiste verzorging en helpt het gras weer sterk en gezond groen te worden. Tijdens de sterke groeiperiode raden we aan om het gazon twee keer per week te maaien. In de regel is het voldoende als het gazon twee keer per jaar wordt bemest. Eén keer in het voorjaar en één keer in de nazomer. Bijbemesten is echter wel mogelijk in bijvoorbeeld juni. Onder de Organische en minerale meststoffen zijn er ook speciale voorjaarsmeststoffen. De meststof helpt het gras tijdig te regenereren en verzwakte graswortels te versterken. Ook meststoffen voor gras kun je onder dit artikel vinden.

Mos, een stikstofindicatorplant

Mos is een stikstofindicatorplant. Als deze voedingsstof in de grond ontbreekt, zal het mos zich sneller in het gazon verspreiden. Op goed bemeste gazons wordt mos verdrongen door krachtig groeiend gras, dus bemesten is een goede manier om mos op de lange termijn te bestrijden.

Meer over mos uit het gazon verwijderen

Gazon maaien in het voorjaar

Zodra het warmer wordt en de grondtemperatuur rond de 10 graden Celsius ligt, is het de juiste tijd om het gazon minimaal één keer per week te maaien. De eerste maaibeurt van het jaar zit erop. Dit bevordert een dichte grasmat. Meestal is half maart tot half april de beste tijd om het gazon voor het eerst te maaien. Als het gras door een warme winter eerder groeit, moet je het gazon ook eerder maaien.

Als je het gazon na de winter heeft bemest, wacht dan minimaal een week of twee na het bemesten voordat je de maaier gebruikt.

Maak een zuivere snede

Het gras groeit weer en de tuin is droog, het beste moment om het gazon voor het eerst te maaien, de zogenaamde opruimbeurt.

  • Zorg ervoor dat de messen van de grasmaaier schoon en geslepen zijn, zodat het jonge en zachte voorjaarsgras niet wordt beschadigd en vatbaar wordt voor gazonziektes.
  • Let op de maaihoogte van het gazon. De optimale maaihoogte ligt tussen de 4 en 6 cm. In de schaduw, bijvoorbeeld onder struiken, mag de hoogte nooit minder zijn dan 5 cm.
  • Bij het instellen van de gewenste maaihoogte profiteer je van de soepele en centrale maaihoogteverstelling van de grasmaaier.
  • Controleer eerst de algemene staat van de maaier: behuizing, wielen en messen mogen geen beschadigingen vertonen.
  • Als de messen bot zijn, laat ze dan slijpen en balanceren.
  • Ververs voor elk nieuw seizoen de olie in de benzine grasmaaier. Zo verwijder je eventuele schuurplekken die tijdens het gebruik zijn ontstaan. Zo kan de levensduur van de motor worden verlengd.
  • Controleer ook het luchtfilter van uw benzine grasmaaier. Als het filter vuil is, of verstopt is, kun je het filter het beste meteen vervangen.
  • Voor snoerloze grasmaaiers: controleer het batterijniveau en laad de batterij volledig op voordat je deze voor het eerst gebruikt.

Hier meer over het maaien van het gras.


Uitgebreide Bodemanalyse

Uitgebreide Bodemanalyse

Grond Test - Labtoria

Verkrijgbaar bij

bol.com (€129,00)

A&G-Heute Ferrogranul 20 ijzersulfaat meststof

A&G-Heute Ferrogranul 20 ijzersulfaat meststof

Voor ca. 1000m² gazon voor weelderig groen, 25 kg.

Verkrijgbaar bij

bol.com (€34,94)


Gazonmest All-In-One (10Kg – Voor 200m2)

Gazonmest All-In-One (10Kg – Voor 200m2)

Voor een diepgroen sterk gazon zonder mos en onkruid.

Complete meststof met kalk en grasversterker.

Tuinengazononderhoud.nl

Sjoerd is de eigenaar van tuinengazononderhoud.nl en beleeft al jaren plezier aan zijn tuin. Door zijn interesse in planten, struiken en tuininrichting schrijft hij met veel plezier over alle onderwerpen in-en rondom de tuin. Ontstaan vanuit een passie voor groen is tuinengazononderhoud opgezet om inspiratie en tips te geven.

Voor een diepgroen sterk gazon zonder mos en onkruid.

Complete meststof met kalk en grasversterker.

Deel ons op social media