Gazononderhoud in de zomer
Onderhoud en mest

Gazononderhoud in de zomer

Gazononderhoud in de zomer, we hebben allemaal graag een mooi en groen gazon, ook in de zomer. Maar het onderhouden van een gazon in de zomer is niet altijd gemakkelijk. De zon kan het gras behoorlijk uitdrogen en het kan lastig zijn om te weten wat je moet doen om je gazon gezond te houden.

Hoe krijg je een mooi gazon

Een mooi gazon krijgen begint met goed onderhoud. Dit betekent regelmatig water geven, bemesten en maaien, en ervoor zorgen dat de grond de juiste pH-waarde heeft. Bovendien, als je merkt dat je gazon er geel of ongezond uitziet, kan het nodig zijn om meer geavanceerde technieken toe te passen, zoals beluchten of verticuteren.

Zo maak je je gazon klaar voor zomer

Om je gazon klaar te maken voor de zomer, begin je in het voorjaar met het voorbereiden van de grond. Dit betekent dat je eventuele bladeren of ander afval dat zich tijdens de winter heeft opgehoopt, verwijdert, en dat je je gazon een goede, grondige maai- en bemestingsbeurt geeft. Het kan ook nuttig zijn om je gazon te beluchten, om ervoor te zorgen dat water en voedingsstoffen gemakkelijk de wortels van het gras kunnen bereiken.

Moet ik mijn gazon verticuteren in de zomer?

Verticuteren kan nuttig zijn als je gazon veel mos of dood gras heeft, maar het is niet altijd noodzakelijk. Als je besluit om te verticuteren, is het meestal het beste om dit in het vroege voorjaar of de late herfst te doen, wanneer het gras niet zo actief groeit. In de zomer kan verticuteren het gras beschadigen, vooral als het erg heet of droog is.

Stappenplan voor gazononderhoud in de zomer

Gazon kalken in de zomer?

Een veelgestelde vraag is: “Kan ik mijn gazon in de zomer kalken?” Ja, kan en mag, maar het hangt voornamelijk af van het weer en andere omstandigheden. Als je grond erg zuur is, kan kalken helpen om de pH-waarde te balanceren en zo het gras gezonder te maken. Het is echter belangrijk om niet te veel kalk te gebruiken, want dat kan de grond te basisch maken, wat ook schadelijk kan zijn voor je gazon.

  1. Test eerst de pH-waarde van je grond. Als de grond te zuur is (een pH van minder dan 6), dan kun je overwegen om te kalken.
  2. Zorg ervoor dat je de juiste hoeveelheid kalk gebruikt. Te veel kalk kan de grond te basisch maken en schadelijk zijn voor het gras.
  3. Verspreid de kalk gelijkmatig over het gazon, bij voorkeur op een droge dag zonder wind.
  4. Water het gazon goed na het kalken om ervoor te zorgen dat de kalk in de grond doordringt.

Gazon in de zomer bemesten?

Bemesten is een essentieel onderdeel van gazononderhoud in de zomer. Gebruik een meststof die speciaal is samengesteld voor zomerse omstandigheden, die voldoende stikstof bevat om de groei te bevorderen, maar ook andere voedingsstoffen om de algehele gezondheid van het gazon te ondersteunen. Bemesten is het meest effectief als het vroeg in de zomer wordt gedaan, net voordat de actieve groeiperiode begint.

Gazon maaien bij extreem warm weer?

Het maaien van je gazon in de zomer is belangrijk, maar je moet voorzichtig zijn bij extreem warm weer. Als het te heet is, kan het maaien van het gazon het gras beschadigen en uitdrogen. Probeer in de vroege ochtend of late avond te maaien, wanneer de temperaturen koeler zijn. En onthoud, het is beter om het gras iets langer te laten in hete, droge omstandigheden om het te helpen water vast te houden.

En belangrijk, vooral bij periodes van warm weer, maai niet te kort. Verander dus eventueel de stand van de messen van de maaier.

Het gras voldoende water geven bij warm weer

Bij warm weer is het uitermate belangrijk om je gazon voldoende water te geven. Hier zijn een paar tips:

Water vroeg of laat
Het beste moment om je gazon water te geven is vroeg in de ochtend of laat in de avond wanneer de temperaturen lager zijn. Dit helpt om verdamping te verminderen en zorgt ervoor dat het water dieper in de bodem doordringt.

Water diep, niet vaak
Het is beter om je gazon grondig te bewateren, zodat het water diep in de bodem doordringt en de wortels bereikt. Dit moedigt het gras aan om diepere wortels te ontwikkelen, waardoor het beter bestand is tegen droogte.

Houd rekening met de weersomstandigheden
Als het erg heet en droog is, moet je mogelijk vaker water geven. Maar als er regen wordt voorspeld, kun je het bewateren uitstellen en de natuur haar werk laten doen.

Let op tekenen van droogte
Als je gras er dof uitziet of de bladen beginnen te krullen, zijn dit tekenen dat het water nodig heeft. Ook als je voetafdrukken op het gazon achterblijven nadat je eroverheen gelopen hebt, betekent dit dat het gras niet voldoende veerkracht heeft en het tijd is om water te geven.

Vermijd overbewatering
Te veel water kan net zo schadelijk zijn als te weinig. Overbewatering kan leiden tot ziekten en ongedierte. Het doel is om de grond vochtig te houden, maar niet doorweekt.

Tuinengazononderhoud.nl

Sjoerd is de eigenaar van tuinengazononderhoud.nl en beleeft al jaren plezier aan zijn tuin. Door zijn interesse in planten, struiken en tuininrichting schrijft hij met veel plezier over alle onderwerpen in-en rondom de tuin. Ontstaan vanuit een passie voor groen is tuinengazononderhoud opgezet om inspiratie en tips te geven.

Deel ons op social media