Fruit kweken op terras of balkon
Bomen en struiken

Fruit kweken op terras of balkon

Fruit kweken op terras of balkon. Niet iedereen heeft een grote tuin om fruitbomen en weelderige bessenstruiken in te planten. Maar veel soorten groeien ook in kuipen. Deze moet voor fruitbomen een diameter hebben van minimaal 40 centimeter. Struiken redden het met iets kleinere potten. De potten moeten een voldoende grote inhoud hebben, ongeveer 70 liter is ideaal voor bomen en ongeveer 50 liter voor kleinere planten. Een zo breed mogelijke balkonbak is ook geschikt voor bessen. Belangrijk: de pot of bak moet een gat in de bodem hebben zodat overtollig water kan weglopen.

Pijlerfruit is zeer geschikt voor balkons en terrassen Veel soorten fruit zijn geschikt voor in de kuip, bijvoorbeeld kersen, peren, appels, perziken, bramen, kruisbessen, frambozen, aalbessen en kiwi. Het is belangrijk dat de planten goed geworteld zijn en onkruidvrij zijn. Langzaam groeiende variëteiten zijn ideaal, vooral de zogenaamde zuilvormige vruchten. Dit zijn bijzondere rassen die vrij smal in de hoogte groeien.

Fruit kweken op terras of balkon, zelfbestuivende soorten

Let er bij het kopen van fruitbomen op dat ze zelfbestuivend zijn. Dit betekent dat ze geen tweede nabijgelegen boom of struik van een andere variëteit nodig hebben voor bestuiving om fruit te produceren. De locatie moet zo zonnig mogelijk zijn, zodat de vruchten goed rijpen.

Wat is belangrijk?

Vul eerst de bodem van de plantenbak met een drainagelaag en daarna het substraat. De ondergrond moet zo doorlatend mogelijk zijn. Potgrond is hiervoor niet geschikt omdat de planten tot wel vier jaar in het substraat staan. Kant-en-klaar substraat voor fruitbomen kun je gerust kopen en voorkomt een hoop werk. Je kunt het ook zelf maken van compost, tuinaarde en wat potgrond.

Geef voor het planten de kluit voldoende water en zorg ervoor dat de entplaats van bijvoorbeeld appels en kersen niet met aarde bedekt is. Idealiter staat de plant net zo diep in de nieuwe kuip als in de pot waarin hij is gekocht. De herfst is de beste tijd om de meeste fruitbomen en bessenstruiken te planten, maar je kunt ze ook in het voorjaar planten.

Kies voor speciale bosbessen- en aardbeiensoorten

Bosbessen hebben zure grond nodig om goed te gedijen, ze mogen niet in normale tuingrond worden geplant. Een speciale grond is het meest geschikt voor deze struiken. Moderne Amerikaanse rassen, gecultiveerde bosbessen, zijn ideaal om in potten te kweken. Als je aardbeien wilt planten, kun je kiezen voor meerdragende soorten die in het voorjaar in de winkel liggen. In vergelijking met klassieke aardbeien dragen ze minder of kleinere vruchten, maar ze bloeien twee tot drie keer per jaar. Ook is het mogelijk om verschillende fruitsoorten in een emmer te planten, bijvoorbeeld klimaardbeien op de rand van een kers.

Plant rabarber in een pot

Rabarber is eigenlijk een groente, maar past perfect bij veel soorten fruit en kan ook heel goed in kuipjes worden gekweekt. Deze moet zo groot mogelijk zijn, aangezien de plant veel ruimte nodig heeft. Rabarber is een zware voeder die voldoende voedingsstoffen nodig heeft: bemest de plant om de drie weken, bij voorkeur met plantaardige mest die direct aan het gietwater wordt toegevoegd. Met zijn grote bladeren heeft de plant regelmatig water nodig, maar voorkom wateroverlast in de pot. Rabarber houdt van zonnige tot halfschaduwrijke standplaatsen. De eerste jaren moet de plant zich kunnen ontwikkelen, dus niet of weinig oogsten. Rabarber wordt in principe geoogst op 24 juni, Sint-Jansdag, waarna de plant in de rustfase gaat en op krachten komt voor het volgende seizoen.

Tuinengazononderhoud.nl

Sjoerd is de eigenaar van tuinengazononderhoud.nl en beleeft al jaren plezier aan zijn tuin. Door zijn interesse in planten, struiken en tuininrichting schrijft hij met veel plezier over alle onderwerpen in-en rondom de tuin. Ontstaan vanuit een passie voor groen is tuinengazononderhoud opgezet om inspiratie en tips te geven.

Deel ons op social media