Forsythia planten, knippen en vermeerderen
Bomen en struiken

Forsythia planten, knippen en vermeerderen

De forsythia, ook wel gouden sering, chinees klokje, of gouden belletjes genoemd, schittert in het voorjaar als een muur van gele bloemen. Al eind maart of begin april ontvouwt hij zijn pracht op de takken, waardoor iedereen een echte indicatie krijgen dat de lente eraan komt.

De bladeren van de forsythia verschijnen pas na de bloeiperiode, na de bloei zijn ze de rest van het jaar groen. Daarom moet je direct na de bloei de oude en beschadigde takken afknippen.

In het voorjaar knippen

Over het algemeen snij je forsythia na de bloei, in tegenstelling tot veel andere planten, waar dit in de herfst gebeurt. De juiste snoei zorgt er ook voor dat de plant het komende jaar weer een dicht geel bloemgewaad zal dragen. Forsythia kan je heel goed snoeien, dus je kunt niet veel verpesten als het om het vormgeven van je struik gaat. Draag echter handschoenen bij het snijden, aangezien de planten licht giftig zijn.

De juiste locatie voor de forsythia

Als voorjaarsbloeier geeft de wijdverbreide favoriet van veel hobbytuinders de voorkeur aan een zonnige tot gedeeltelijk schaduwrijke plek. Hoe zonniger de standplaats, hoe meer bloemen gegarandeerd. De struik stelt geen eisen aan de bodem. De ideale planttijd is het vroege maar vorstvrije voorjaar. Let op de toevoeging van compost en voedingsrijke humus, in het begin de jonge plant regelmatig water geven zodat de wortels snel groeien. Nog een voordeel van de gouden sering: hij is volledig winterhard.

Gebruik van de gouden sering in de tuin

De gouden bel is bijzonder geschikt als “roomdivider” in de tuin. Door zijn dichte groei en de goed verdraagbare snoei is hij ook zeer goed te gebruiken als haagplant.

Aan de ene kant ziet de haag er het hele jaar door het vele blad dicht uit, aan de andere kant is de plant, die oorspronkelijk uit Azië komt, niet echt nuttig voor insecten en vogels omdat hij nauwelijks stuifmeel produceert. Daarom het beste om een ​​mengsel met inheemse struiken te gebruiken die stuifmeel en bessen leveren en de biodiversiteit ondersteunen.

Naast de gele forsythia is er overigens ook een witte genaamd sneeuwforsythia, die ook in het voorjaar bloeit.

Forsythia vermeerderen

Forsythia kan heel goed worden gekweekt, zelfs uit stekken. Een goed moment hiervoor is de nazomer, snij een jonge scheut van ongeveer 20 centimeter lang af en plaats deze in een pot met aarde en houd deze constant vochtig. Dan worden er snel wortels worden gevormd. Zodra er genoeg wortels aanzitten pot je het stekje in de grond, maar wel nog steeds nat houden. De struik kan na enkele jaren wel drie meter hoog worden, dus plan bij het uitplanten voldoende ruimte in de tuin.

Tuinengazononderhoud.nl

Sjoerd is de eigenaar van tuinengazononderhoud.nl en beleeft al jaren plezier aan zijn tuin. Door zijn interesse in planten, struiken en tuininrichting schrijft hij met veel plezier over alle onderwerpen in-en rondom de tuin. Ontstaan vanuit een passie voor groen is tuinengazononderhoud opgezet om inspiratie en tips te geven.

50-60 cm in pot

50-60 cm in pot

Deel ons op social media