Egel in de tuin
Dieren in de tuin

Egel in de tuin –  tips om de egels te helpen.

Een egel is een klein, huisdierenvriendelijk herkruipertje dat je in je tuin kunt houden. Ze eten kleine ongedierte, zoals insecten en slakken, en ze zijn dus erg nuttig voor de tuin. Als je een egel in je tuin vindt, is het belangrijk om deze zo snel mogelijk te helpen. Een egel in de tuin is namelijk erg kwetsbaar voor roofdieren en kan ook makkelijk uitdrogen.

Egels zijn niet schadelijk

Egels zijn kleine, schattige dieren die je vaak in tuinen aantreft. Ze zijn onschadelijk en ze kunnen zelfs helpen om ongedierte zoals mieren en slakken te weren. Als je ze toch liever niet in je tuin wilt hebben, is het belangrijk om ze niet te verstikken of te verwonden, want dit kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen en infecties. Egels zijn kleine zoogdieren die in veel tuinen voorkomen. Veel dier- en tuinliefhebbers genieten er echter wel van om deze dieren in hun tuin te zien rondlopen en te zien spelen.

Ongedierte verminderen

Egels zijn aantrekkelijk voor tuinliefhebbers, omdat ze een belangrijke rol spelen in het verminderen van ongedierte. Egels eten onder andere insecten en wormen, wat betekent dat ze helpen bij het verminderen van het aantal ongedierte in je tuin. Dit is een groot voordeel voor tuinliefhebbers die graag een schone en nette tuin hebben zonder ongedierte. Een ander voordeel van egels is dat ze je tuin net zo mooi kunnen maken als ze in je tuin lopen.

Tips om egels te helpen

Als je een egel in je tuin hebt, is het belangrijk om hem of haar te helpen. Egels zijn niet alleen aantrekkelijk voor kinderen, maar ze zijn ook nuttig voor het ecosysteem. Egels zijn kwetsbare dieren en hebben bescherming nodig. Door egels te helpen, kun je bijdragen aan het behoud van deze kwetsbare dieren. Als je graag egels in je tuin wilt helpen, zijn er een aantal dingen die je kunt doen. Er bestaan goede tips om ervoor te zorgen dat je egel veilig en gelukkig is in je tuin.

Voedsel voorzien

Zorg ervoor dat er voldoende voedsel voorhanden is. Egels eten kleine ongewervelde dieren, zoals wormen, insecten en slakken. Je tuin moet voldoende van deze voedselsoorten bevatten. Je kunt ervoor zorgen dat je tuin voldoende voedsel heeft voor egels, door het bewaren van een composthoop en het aanplanten van bloemen en planten die wormen aantrekken. Ook kun je ervoor zorgen dat er voldoende voedsel aanwezig is door bijvoorbeeld bepaalde egeltuintjes aan te leggen.

Help egels bij het vinden van water

Egels drinken meestal water uit beken of rivieren. Zorg ervoor dat egels toegang hebben tot water door een kom of een klein waterreservoir te maken. Ze hebben veel water nodig om goed te kunnen functioneren.

Voldoende schuilplaatsen voorzien

Zorg ervoor dat er voldoende schuilplaatsen zijn. Egels schuilen overdag in holen, nesten of struiken. Je kunt voldoende schuilplaatsen voorzien, door struiken en bomen aan te planten en nestkastjes te maken of te kopen. Zorg ervoor dat je egel een schuilplaats heeft om te gaan rusten en te slapen. Dit kan ook gewoon een kleine kist of een houten schuilhut zijn.

Door dergelijke, kleine aanpassingen in je tuin te maken, kun je egels helpen bij het vinden van een schuilplaats. Help egels bij het vinden van schuilplaatsen. Dit is ook mogelijk door simpelweg kleine holen te graven. Het is belangrijk om schuilplaatsen te bieden, zodat de egels zich veilig en beschut voelen. Haal eventuele gevaarlijke objecten (bijvoorbeeld scherpe takken) weg en zorg ervoor dat er geen roofdieren in de buurt komen

Laat egels met rust

Laat je egel met rust. Egels zijn erg schuw en verstoppen zich snel als ze worden gestoord. Probeer dus niet om je egel te aaien of te pakken. Het is belangrijk om egels niet te storen wanneer ze in je tuin zijn, maar ze juist de ruimte te geven om te doen wat ze willen.

Help egels bij het overwinteren

Wanneer de winter aanbreekt, is het belangrijk om egels te helpen bij het vinden van een schuilplaats. Het is belangrijk dat ze goed beschermd zijn tegen het winterweer.

Nesten bouwen

Help egels bij het bouwen van nesten. Egels bouwen hun nesten meestal in de lente of de vroege zomer. Zorg ervoor dat er voldoende materiaal beschikbaar is door stro, gras en takken aan te leveren.

Zorg ervoor dat er voldoende ruimte is

Egels hebben ruimte nodig om zich te bewegen en te voeden. Zorg ervoor dat je tuin voldoende ruimte heeft door struiken en bomen aan te planten.

Als je rekening houdt met bovenstaande tips, help je egels om veilig en gezond te kunnen leven in je tuin.

Tuinengazononderhoud.nl

Sjoerd is de eigenaar van tuinengazononderhoud.nl en beleeft al jaren plezier aan zijn tuin. Door zijn interesse in planten, struiken en tuininrichting schrijft hij met veel plezier over alle onderwerpen in-en rondom de tuin. Ontstaan vanuit een passie voor groen is tuinengazononderhoud opgezet om inspiratie en tips te geven.

Deel ons op social media