Een vijgenboom planten in de tuin, dat kunnen wij ook
Bomen en struiken

Een vijgenboom planten in de tuin, dat kunnen wij ook

Een vijgenboom planten in de tuin, kan dat? In een Italiaanse of Spaanse tuin zou je natuurlijk een vijgenboom verwachten. Maar een vijgenboom bij ons? Dat werkt ook hartstikke goed.

Een zonnige, milde standplaats is een voorwaarde om de plant hier goed te laten gedijen. Ideaal is bijvoorbeeld de plek voor een zonnige huismuur, aan de zuidkant. Als in een regio woonachtig bent waar ook de nodige druivenstokken staan, bijvoorbeeld het oosten van het land of Limburg, moet een vijgenboom in jouw tuin zich qua klimaat prettig voelen. Maar bepaalde variëteiten kunnen ook op andere locaties op onze breedtegraden worden geplant en de winter buiten overleven. Als je kijkt naar de laatste winters, die de klimaatverandering al merkbaar hebben gemaakt, dan biedt dat ook nieuwe kansen voor dergelijke mediterrane planten.

Vijgen houden van veel zon en geen wateroverlast

Kies dus een locatie die overdag zo lang mogelijk zonnig is. Bovenal moet de grond los en waterdoorlatend zijn, zodat er geen wateroverlast ontstaat. Maar geef jonge, pas geplante planten in het begin voldoende water. Als de boom al goed gegroeid is, verdraagt ​​hij ook in de zomer droge fasen goed.

Vijgenbomen hebben een oude traditie in het Middellandse Zeegebied, hun oorspronkelijke oorsprong wordt verondersteld in het Nabije Oosten te liggen. Vijgen zijn een van de belangrijkste vruchten in Zuid-Europa, zijn voedzaam, smaken heerlijk zoet en zijn zeer rijk aan vitamines. Daarom werd de plant al vroeg gekweekt en tegenwoordig zijn er veel vijgenrassen, sommige met verschillende namen.

Let op een winterharde vijgensoort

Zo zijn de winterharde soorten Brown Turkey, Ronde de Bordeaux, Brunswick, Hardy Chicago en de Bornholm vijg prima geschikt voor een vaste plek buiten.

Als je de vijg in een emmer wilt planten, hebben rassen die niet zo hoog worden de voorkeur. Het voordeel is dan natuurlijk dat je de planten beter tegen vorst kunt beschermen en ook voor gevoeligere soorten kunt kiezen. Dauphine, Pastiliere of Dalmatie worden als zeer geschikt beschouwd.

In principe kunnen vijgenbomen groot worden, maar in ons klimaat groeien ze langzamer dan in het Middellandse Zeegebied en worden ze zelden hoger dan drie meter. Plan echter voldoende ruimte in. De planten kunnen ook goed gesnoeid worden, maar gebruik het snoeien gedoseerd. De beste tijd om dode takken te snoeien en te verwijderen is november tot januari.

Vijg XXL dikke stam

Vijg XXL dikke stam

Hoogte 180 centimeterExclusieve fruitplanten mix

Exclusieve fruitplanten mix

Set van 4 fruitplanten: vijg, witte moerbei, hazelnoot, granaatappel.

Hoogte 50-60 cm

Verkrijgbaar bij

bol.com (€38,95)

Vijgenboom – Ficus Carica

Vijgenboom – Ficus Carica

Donkere Vijg - Pot ⌀ 27cm -Hoogte 90-110cm

Verkrijgbaar bij

bol.com (€39,95)

VIJGENBOOM – FICUS CARICA

VIJGENBOOM – FICUS CARICA

100 Centimeter, ZOETE DONKERE VIJG

Verkrijgbaar bij

bol.com (€48,99)
Tuinengazononderhoud.nl

Sjoerd is de eigenaar van tuinengazononderhoud.nl en beleeft al jaren plezier aan zijn tuin. Door zijn interesse in planten, struiken en tuininrichting schrijft hij met veel plezier over alle onderwerpen in-en rondom de tuin. Ontstaan vanuit een passie voor groen is tuinengazononderhoud opgezet om inspiratie en tips te geven.

1,5 Kilo

Deel ons op social media