De magnolia heeft prachtige bloemen in het voorjaar.
Bomen en struiken

De magnolia heeft prachtige bloemen in het voorjaar

De magnolia heeft prachtige bloemen in het voorjaar, en wordt ook wel tulpenboom genoemd. Magnolia’s zijn blikvangers in elke tuin. Van kleine varianten in potten op het terras tot volgroeide magnolia’s, ze zijn er in elke maat, met een grote variatie aan bloemvormen en kleuren.

De planten komen oorspronkelijk uit Oost-Azië en Noord-Amerika, maar werden al in de 19e eeuw geïntroduceerd en gekweekt in Centraal-Europa. Inmiddels zijn er talloze rassen. Veel kwekerijen en tuincentra bieden een grote keuze aan magnoliasoorten. De tulpenboom is één van de meest voorkomende tuinstruiken in Nederland, vooral in grotere tuinen.

Wanneer bloeien magnolia’s?

De magnolia kan uitgroeien tot hoge struiken of bomen, afhankelijk van de soort, en is eind maart of april bezaaid met prachtige bloemen. Door milde temperaturen in de winter kunnen ze vooral vroeg in het vroege voorjaar bloeien, voordat het blad begint te groeien.

Risico op late vorst

De bloesems van de tulpenboom zijn blootgesteld aan één gevaar. Als er ijzige nachten zijn tijdens de bloei, vallen de bloesems snel af. Maar er zijn ook soorten die vorst beter verdragen, zoals de stermagnolia.

Omdat de magnolia ondiepe wortels heeft, moet je de wortels van de boom in de winter beschermen en bedekken met bladeren of mulch. Kleinere soorten in potten kunnen worden afgedekt met vlies of matten. Zorg ervoor dat de plant nog voldoende lucht krijgt, gebruik dus geen plastic zak of iets dergelijks.

Kies een warme, beschutte locatie

De ideale locatie is daarom ook belangrijk, een tulpenmagnolia heeft vanwege zijn vorm en afmetingen ruimte nodig, hij kan het middelpunt van een tuin of voortuin vormen. Door de boom echter op de juiste manier te snoeien, kunnen groei en grootte worden ontworpen en aangepast aan de ruimtelijke omstandigheden. De standplaats mag niet te schaduwrijk zijn, warme, tegen de wind beschutte plaatsen hebben de voorkeur. Plant magnolia’s in humusrijke, vrij vochtige grond. In droge perioden dien je jongere planten of kleine magnoliasoorten in potten voldoende water te geven.

De bloemen van de magnoliaboom zijn een echt hoogtepunt in de lente in de tuin. Magnoliabomen kunnen heel oud worden, tulpenmagnolia dragen ​​honderden roze-witte, gele, rode, of paarse bloemen op hun knoestige takken.

MAGNOLIA ‘BLACK TULIP’

MAGNOLIA ‘BLACK TULIP’

50- 60 cm - Beverboom - Valse Tulpenboom

Verkrijgbaar bij

bol.com (€48,50)

Magnolia stellata – STERMAGNOLIA

Magnolia stellata – STERMAGNOLIA

40 - 50 cm in pot - Heester - Tulpenboom

Verkrijgbaar bij

bol.com (€32,01)

Magnolia X Genie

Magnolia X Genie

40 - 50 cm - Heester - Tulpenboom

Verkrijgbaar bij

bol.com (€50,00)

Magnolia sieboldii

Magnolia sieboldii

40 - 50 cm in pot - Heester - Tulpenboom

Verkrijgbaar bij

bol.com (€31,00)

Tuinengazononderhoud.nl

Sjoerd is de eigenaar van tuinengazononderhoud.nl en beleeft al jaren plezier aan zijn tuin. Door zijn interesse in planten, struiken en tuininrichting schrijft hij met veel plezier over alle onderwerpen in-en rondom de tuin. Ontstaan vanuit een passie voor groen is tuinengazononderhoud opgezet om inspiratie en tips te geven.

Deel ons op social media