Als de koude wintermaanden er weer aankomen moeten we weer gaan denken aan het beschermen van onze planten en fruitbomen. Zo zorgen we ervoor dat ze overleven. De temperatuur daalt onder de nul en s nachts krijgen we te maken met flinke vorst. Planten in een pot bescherm je anders dan planten in de volle grond. Planten en fruitbomen beschermen tegen de vorst Er zijn verschillende planten maar ook fruitbomen die wat extra aandacht nodig hebben op het gebied van bescherming tegen de vorst. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan de olijfboom maar ook de palmboom en andere vaste planten. Ook sommige heesters kunnen niet goed tegen de vrieskou. Deze planten hebben bij echt koude temperaturen bescherming nodig. Tot ongeveer -5 graden kunnen ze wel aan maar daarna kunnen ze beginnen met aftakelen. Verschillende soorten vorst Het is ook goed om te weten dat er een verschil zit tussen diverse soorten vorst. Vorst dat aanwezig is in de nacht maar ook op de dag zelf kan er voor zorgen dat de bovengrond bevroren raakt en dan kunnen we zeker spreken over een strenge vorst. Zeker als daar ook nog eens sneeuw bij komt kijken. De temperaturen dalen dan af tussen de -9 en -16 graden. Dit wordt ook wel de vorstperiode genoemd. Bij lichte vorst spreken we over temperaturen die niet onder de -8 komen. Planten beschermen die in de pot zitten Als het gaat vriezen worden de wortels van de plant kwetsbaar. Het is daarom belangrijk om ze in deze periode goede bescherming te bieden. Een uitstekende optie is om de pot te voorzien van isolatie. Het liefst doe je dit voordat de plant in de komt komt. Je kunt bijvoorbeeld gebruik maken van bubbeltjesfolie maar ook piepschuim is een mogelijkheid. mits het geen ronde potten betreft. De zijkanten aan de binnenkant van de pot moet worden geïsoleerd. De onderkant niet. Deze moet namelijk de ruimte hebben om het water af te voeren. Er zijn ook potten verkrijgbaar in diverse tuincentra die al voorzien zijn van een isolatielaag. Deze zijn kant-en-klaar en hoef je niets aan te doen. Planten in de volle grond, hoe bescherm je die? Planten die in de volle grond staan moeten op een andere manier worden beschermd. Zo moeten bepaalde soort bomen vooral bovengronds bescherming krijgen om te overleven in de winter. De beste manier om dit te doen is door de plant rondom in te wikkelen met een doek dat is gemaakt van fleece. Dit is een ademende stof waardoor de planten over voldoende zuurstof beschikken en er niets gebeurd. Mocht het gaan sneeuwen dan is het belangrijk dat je de sneeuw van het doek verwijderd. Op het moment dat het beter weer wordt is het doek eenvoudig te verwijderen en kun je weer genieten van je boom! Er zijn ook mensen die hun planten inpakken met folie. Wij raden dit absoluut af want het zorgt ervoor dat de boom geen zuurstof krijgt en gaat verstikken. Met alle gevolgen van dien.
Onderhoud en mest

De juiste vorstbescherming voor planten en fruitbomen

De juiste vorstbescherming voor planten en fruitbomen. Als de koude wintermaanden er weer aankomen moeten we weer gaan denken aan het beschermen van onze planten en fruitbomen. Zo zorgen we ervoor dat ze overleven. De temperatuur daalt onder de nul en s nachts krijgen we te maken met flinke vorst. Planten in een pot bescherm je anders dan planten in de volle grond.

Planten en fruitbomen beschermen tegen de vorst

Er zijn verschillende planten maar ook fruitbomen die wat extra aandacht nodig hebben op het gebied van bescherming tegen de vorst. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan de olijfboom maar ook de palmboom en andere vaste planten. Ook sommige heesters kunnen niet goed tegen de vrieskou. Deze planten hebben bij echt koude temperaturen bescherming nodig. Tot ongeveer -5 graden kunnen ze wel aan maar daarna kunnen ze beginnen met aftakelen.

Verschillende soorten vorst

Het is ook goed om te weten dat er een verschil zit tussen diverse soorten vorst. Vorst dat aanwezig is in de nacht maar ook op de dag zelf kan er voor zorgen dat de bovengrond bevroren raakt en dan kunnen we zeker spreken over een strenge vorst. Zeker als daar ook nog eens sneeuw bij komt kijken. De temperaturen dalen dan af tussen de -9 en -16 graden. Dit wordt ook wel de vorstperiode genoemd. Bij lichte vorst spreken we over temperaturen die niet onder de -8 komen.

Planten beschermen die in de pot zitten

Als het gaat vriezen worden de wortels van de plant kwetsbaar. Het is daarom belangrijk om ze in deze periode goede bescherming te bieden. Een uitstekende optie is om de pot te voorzien van isolatie. Het liefst doe je dit voordat de plant in de komt komt. Je kunt bijvoorbeeld gebruik maken van bubbeltjesfolie maar ook piepschuim is een mogelijkheid. mits het geen ronde potten betreft. De zijkanten aan de binnenkant van de pot moet worden geïsoleerd. De onderkant niet. Deze moet namelijk de ruimte hebben om het water af te voeren. Er zijn ook potten verkrijgbaar in diverse tuincentra die al voorzien zijn van een isolatielaag. Deze zijn kant-en-klaar en hoef je niets aan te doen.

Planten in de volle grond, hoe bescherm je die?

Planten die in de volle grond staan moeten op een andere manier worden beschermd. Zo moeten bepaalde soort bomen vooral bovengronds bescherming krijgen om te overleven in de winter. De beste manier om dit te doen is door de plant rondom in te wikkelen met een doek dat is gemaakt van fleece. Dit is een ademende stof waardoor de planten over voldoende zuurstof beschikken en er niets gebeurd. Mocht het gaan sneeuwen dan is het belangrijk dat je de sneeuw van het doek verwijderd. Op het moment dat het beter weer wordt is het doek eenvoudig te verwijderen en kun je weer genieten van je boom! Er zijn ook mensen die hun planten inpakken met folie. Wij raden dit absoluut af want het zorgt ervoor dat de boom geen zuurstof krijgt en gaat verstikken. Met alle gevolgen van dien.

Salect Plantenbescherming winter,

Salect Plantenbescherming winter,

Winterbescherming voor potplanten.

120 x 180 cm
XXL met trekkoord en ritssluiting
Vorstbescherming voor grote planten
Scheurvast
UV-bestendig
Ademend
Wit
60 g/m²

Verkrijgbaar bij

bol.com (€32,99)

Winterafdekhoes

Winterafdekhoes

Beschermhoes
Plantenhoes
Vorstbescherming
Beige
Ø50x100 cm
3 stuks

Verkrijgbaar bij

bol.com (€19,99)

Duurzame plantenhoes tegen vorst met aantrekkoord

Duurzame plantenhoes tegen vorst met aantrekkoord

Naturel wintermotief
1 meter x 75 cm 200 g/m2
100% natuurlijke beschermhoes

Verkrijgbaar bij

bol.com (€13,94)

Winter Beschermingshoes

Winter Beschermingshoes

Plantenhoes voor grote plant en boom met rits
SMALL : 60cm x 100cm
PP Non woven
Voor olijfbomen en mediterrane planten

Verkrijgbaar bij

bol.com (€21,95)

2x Plantenhoes tegen vorst met aantrekkoord

2x Plantenhoes tegen vorst met aantrekkoord

Groen
H 1,5 meter x D 100 cm
50 g/m2

Verkrijgbaar bij

bol.com (€27,53)
Tuinengazononderhoud.nl

Sjoerd is de eigenaar van tuinengazononderhoud.nl en beleeft al jaren plezier aan zijn tuin. Door zijn interesse in planten, struiken en tuininrichting schrijft hij met veel plezier over alle onderwerpen in-en rondom de tuin. Ontstaan vanuit een passie voor groen is tuinengazononderhoud opgezet om inspiratie en tips te geven.

Deel ons op social media