Composthoop maken
Onderhoud en mest

Composthoop maken

Composthoop maken, er zijn verschillende mogelijkheden. In veel gevallen wordt er gebruik gemaakt van een open composthoop. Dit kan met behulp van bijvoorbeeld een bak maar een vat of een kuil is ook een goede optie. In de wintermaanden heb je niets aan je composthoop omdat het dan te koud is het voor het proces. Wil je er echter het hele jaar gebruik van kunnen maken kun je kiezen voor een compostvat dat is geïsoleerd.

Open composthoop creëren

De meest gebruikte manier is een open composthoop. Dit is voor de meeste mensen voldoende. Het grootste voordeel is dat je maar weinig ruimte nodig hebt. Een paar vierkante meter is genoeg. De afmetingen moeten minimaal 1,5 meter hoog zijn evenals breed en lang. De hoop zal nog zakken wanneer de composteingsproces begint. Je kunt er zelf voor kiezen of je de hoop op een bak legt van bijvoorbeeld hout, takken of gaas maar het kan ook prima zonder. Wat wel van groot belang is dat de hoop altijd kan verbinden met de bodem. Dit zorgt ervoor dat insecten maar ook bacteriën naar de composthoop toe kunnen wat ten goede komt.

Een compostvat maken

Als je een kleine tuin hebt kun je misschien beter kiezen voor een compostvat die half open is. Je kunt deze eenvoudig verkrijgen bij verschillende tuinwinkels en bouwmarkten. Ze zijn te verkrijgen in kunstof maar ook hout. Zo kan je ervoor zorgen dat het ook nog eens matcht met de rest van de tuin. Er zijn ook compostvaten die volledig gesloten zijn. Je kunt hem dan bijvoorbeeld ook plaatsen op het balkon of in een andere ruimte in huis.

Een compostkuil maken

Heb je een hele grote tuin dan klinkt het natuurlijk logisch om een aantal composthopen aan te leggen. Toch is er een betere optie. Het graven een grote compostkuil. Doordat alles op één hoop ligt kunnen inspecteren etc de hoop gemakkelijk vinden. Je moet er alleen wel rekening mee houden dat het proces een stuk langzamer gaat. Verder moet je er ook voor zorgen dat je uitdroging voorkomt. Zorg dat je de hoop op warme dagen sproeit.

Compostbag AFVALZAK met kiemlogo voor in de container

Compostbag AFVALZAK met kiemlogo voor in de container

240 liter biozak container
gft afvalzak

Verkrijgbaar bij

bol.com (€15,95)


Compost thermometer

Compost thermometer

38 centimeter

Zo kun je simpel de juiste temperatuur van de compostbak meten.


Keuken Compost Emmer Organko

Keuken Compost Emmer Organko

Simpel in de keuken compost maken.

Met 1 Kg Bokashi Bran.Bokashi  starter 2kg

Bokashi starter 2kg

1 Zak van 2 kilo.

Verkrijgbaar bij

bol.com (€15,95)
Tuinengazononderhoud.nl

Sjoerd is de eigenaar van tuinengazononderhoud.nl en beleeft al jaren plezier aan zijn tuin. Door zijn interesse in planten, struiken en tuininrichting schrijft hij met veel plezier over alle onderwerpen in-en rondom de tuin. Ontstaan vanuit een passie voor groen is tuinengazononderhoud opgezet om inspiratie en tips te geven.

Zwart
Inhoud 600 liter

38 centimeter

Zo kun je simpel de juiste temperatuur van de compostbak meten.

Simpel in de keuken compost maken.

Met 1 Kg Bokashi Bran.

Deel ons op social media

Comments are closed.