Buxus knippen
Bomen en struiken

Buxus knippen, hoe doe je dat en wanneer?

Buxus knippen, hoe doe je dat en wanneer? De buxus is een prachtige plant en het leuke is dat je er verschillende vormen mee kunt maken. Dat vereist wel wat onderhoud aan de plant. Minimaal twee keer in het jaar moet de buxus worden geknipt. Het mag natuurlijk naar eigen wens vaker. Verder zijn er nog een aantal andere dingen waar je rekening mee moet houden. Zo mag je de plant nooit knippen als de zon schijnt en is het gebruik maken van goed gereedschap ook heel erg belangrijk. In dit artikel leren we je alles over het knippen van de buxus.

Wanneer buxus knippen?

Het is een mogelijkheid om je buxus meerdere keren in het jaar te knippen. De plant vereist dat je het in ieder geval minimaal twee keer per jaar doet. Als je dat niet doet verliest hij zijn structuur en zal eventuele sneeuw te zwaar worden. Het voordeel van vaker snoeien van de buxus is dat hij krachtiger wordt maar ook veel voller waar de plant alleen maar mooier van wordt. Het is raadzaam om je buxus voor het eerst te knippen in de maand mei. Het liefst op een dag met bewolking want de zon kan ervoor zorgen dat de plant verbrandt. Over het algemeen moeten buxusbollen vaker geknipt worden. Dat komt door zijn bolvorm die je natuurlijk zo mooi mogelijk wilt behouden.

Hoe de buxus knippen?

De buxus staat natuurlijk bekend om zijn prachtige vormen en om dat te creëren moet je ze regelmatig knippen. Zo voorkom je dat de plant gaat verwilderen en zijn vorm verliest. We leggen je stap voor stap uit hoe je je buxus het beste kunt knippen. Je zult zeker weten gaan genieten van het eindresultaat.

Stap 1: Knippen met bewolking

We hebben het er zojuist al even over gehad. Als je de buxus gaat knippen is het belangrijk om dat te doen op een dag dat het bewolkt is. De reden hiervoor is dat tijdens het snoeien sap vrijkomt uit de blaadjes. Dat betekent weer dat de bladeren kunnen verbranden. Is het wel een zonnige dag, kies er dan voor om s avonds te snoeien.

Stap 2: Aan de bovenkant beginnen

Het is belangrijk wanneer je gaat beginnen met snoeien om aan de bovenkant te beginnen. Vervolgens werk je in stappen naar beneden. Zo zorg je ervoor dat je buxus de juiste vorm krijgt.

Stap 3: twee keer per jaar knippen

Je kunt helemaal zelf bepalen hoe vaak je in het jaar de buxus wilt snoeien. Het is echter wel belangrijk dat dit minimaal twee keer doet. De plant wordt hierdoor sterker en groeit een stuk voller.

Stap 4: Maak gebruik van goed gereedschap

Als je de buxus gaat knippen is het van belang dat je gebruik maakt van goed gereedschap. De messen van de schaar moeten scherp zijn want de sap van de blaadjes dat vrijkomt zorgt ervoor dat de messen minder goed werken. Heb je een hoge buxus dat moet je ook gebruik maken van een ladder.

TOPBUXUS Anti Rups (voorheen XenTari)

TOPBUXUS Anti Rups (voorheen XenTari)

Tegen Buxusrups en Buxusmot
Voldoende voor 200 m² Buxus


Topbuxus Buxus Health Mix

Topbuxus Buxus Health Mix

Stopt en voorkomt Buxusschimmel.


Polet buxus schaar

Polet buxus schaar

Gemaakt uit koolstof staal.

Te gebruiken voor licht snoeiwerk, bijvoorbeeld van de buxus, maar ook voor het bijknippen van grasranden.

Verkrijgbaar bij

bol.com (€40,75)

Buxusbol

Buxusbol

Deze buxus bol is geschikt voor een lage haag, en kan een een unieke afscheiding vormen.Makita Accu Grasschaar en Buxusschaar UM110DWYX

Makita Accu Grasschaar en Buxusschaar UM110DWYX

Makkelijk, en ontspand, buxusplanten knippen.

Bovendien kun je hiermee de graskanten knippen.


GARDENA PrecisionCut Buxusschaar

GARDENA PrecisionCut Buxusschaar

Meslengte 18 Cm

Deze heggeschaar is ideaal voor vormsnoeien, en geeft je de mogelijkheid om je vorm precies uit de buxus te knippen.

Tuinengazononderhoud.nl

Sjoerd is de eigenaar van tuinengazononderhoud.nl en beleeft al jaren plezier aan zijn tuin. Door zijn interesse in planten, struiken en tuininrichting schrijft hij met veel plezier over alle onderwerpen in-en rondom de tuin. Ontstaan vanuit een passie voor groen is tuinengazononderhoud opgezet om inspiratie en tips te geven.

Tegen Buxusrups en Buxusmot
Voldoende voor 200 m² Buxus

Stopt en voorkomt Buxusschimmel.

Ideaal, buxusschaar en grasschaar in één apparaat.

Makkelijk, en ontspand, buxusplanten knippen.

Bovendien kun je hiermee de graskanten knippen.

Meslengte 18 Cm

Deze heggeschaar is ideaal voor vormsnoeien, en geeft je de mogelijkheid om je vorm precies uit de buxus te knippen.

Deel ons op social media

1 thoughts on “Buxus knippen, hoe doe je dat en wanneer?”

Comments are closed.