Bloemenweide aanleggen, snel en blijvend een bloeiende tuin? Zaai dan gewoon weidebloemzaden. De bloemenweide bloeit van mei tot in de herfst en de planten komen volgend jaar weer terug. Niet alleen jij, ook talrijke insecten zullen blij zijn met het bloeiende landschap, want het biedt lekker eten voor de vliegende mensen.
Iedereen kent ze en bijna niemand heeft ze nog, een bloemenweide. Het is de eenvoudigste en misschien wel de mooiste vorm van tuinontwerp. Wie heeft er als kind niet door een bloemenweide gelopen, naar de kleurrijke bloesems gekeken en de bijen aan het werk gezien? Misschien heb je een boeket geplukt of ben je gewoon midden tussen het hoge gras en de kleurrijke bloemen gaan liggen en naar de lucht gekeken. En zo zijn er nog meer voordelen van een bloemenweide. Maar laten we eerst eens kijken naar de mogelijkheden die je heeft bij het aanleggen van een nieuwe tuin.
Ontwerpmogelijkhedenmet bloemen
Heb je een tuin en wil je deze opnieuw inrichten? Afhankelijk van hoeveel moeite je wilt investeren, zijn er verschillende manieren om dit te doen.
- De klassieker is een gazon met bedden die het gazon omlijsten.
- Waarschijnlijk de slechtste optie zou een grindtuin zijn, die tuinliefhebbers ook wel graag de horrortuin noemen omdat het eigenlijk geen echte tuin is. De reden hiervoor is natuurlijk dat grindgebieden in plaats van vegetatie de bodem afdichten en geen voedselbronnen en toevluchtsoord bieden voor bijen, hommels, vlinders en andere insecten. Ook geeft de vloer veel stralingswarmte af en is daardoor niet prettig om op te lopen.
- Gevorderde tuinliefhebbers creëren een meerjarige tuin. Dit zijn tuinen beplant met cultuurplanten, die vaak zijn gestructureerd op kleur en plantstructuur. De vaste planten komen uit veredeling, dus variëteiten en hybriden met uitzonderlijke bloeieigenschappen. Vaak zijn ze echter ook een beetje wispelturig, d.w.z. vatbaar voor ziekten en ziekteverwekkers. Ook de vaste plantentuin vergt relatief veel tuinwerk: in de vaste plantentuin moet je absoluut tijd plannen voor plukken, snoeien, snoeien en water geven.
- De veel gemakkelijkere manier om een tuin aan te leggen is door een bloemenweide in te zaaien. Idealiter is het samengesteld uit eenjarige, tweejarige en meerjarige planten. Hierdoor biedt het elk seizoen een nieuw uiterlijk van ontkiemende, ontkiemende, bloeiende en zaadvormende planten.
Waar moet je op letten bij het aanleggen van een bloemenweide?
Iedereen die een bloemenweide aanlegt, moet van tevoren een paar punten overwegen.
- Bepaal de grootte van de bloemenweide, want je kunt een bloemenweide niet betreden zonder de bloemenweide te beschadigen.
- Plan bij de aanleg van een nieuwe tuin eventueel ook een speel- of recreatieplek in de tuin.
- Als je geen gazon nodig heeft, dien je toch vooraf paden door de bloemenweide aan te leggen, bijvoorbeeld met stenen platen, zodat je de bloemenweide later gemakkelijk kunt onderhouden.
- Ben je allergisch? Dan mag je wilde bloemenzaadmix geen graszaden bevatten.
- Kijk van tevoren goed naar het gebied waar de bloemenweide moet worden aangelegd. Is het zonnig of eerder schaduwrijk? Er zijn speciale mixen voor verschillende locaties. De meeste weidezaden stellen geen hoge eisen aan de bodem. Zijn het overlevers en kunnen ze goed overweg met weinig eten en drinken!
- Een ander onderscheidend kenmerk is de levensduur van weidebloemen. Er zijn eenjarigen, tweejarigen en vaste planten.
- Eenjarige weidebloemen leven maar één seizoen, maar planten zich voort door hun zaden. Tweejarige weidebloemen bloeien en zaaien pas in het tweede jaar en sterven dan af. Meerjarige weidebloemen overleven meerdere jaren in de grond, ook al sterft het bovengrondse gedeelte in de winter meestal af. Ze planten zich ook voort door zaden.
Bloemenweide zaaien
Een bloemenweide ziet er niet alleen mooi uit, hij is ook nog eens heel eenvoudig aan te leggen.
- Maak de ruimte in uw tuin vanaf maart/april of in het najaar hierop voorbereid.
- Verwijder eerst eventuele grasresten en oude bladeren.
- Verwijder ook het onkruid (onkruid). Hoewel jicht of bijvoet ook waardevolle wilde planten zijn voor de insectenwereld, verspreiden ze zich wijdverbreid en onderdrukken ze de kieming van nieuwe zaden.
- Als uw tuingrond los zit, kunt u uw bloemenweide inzaaien zonder te spitten.
- De toekomstige bloemenweide moet oppervlakkig worden losgemaakt. Graaf echter niet te diep in de grond om vernietiging van het bodemleven te voorkomen.
- Als uw grond door een hoog gehalte aan leem of klei de neiging heeft om verdicht en drassig te worden, moet deze grondig worden gehakt en losgemaakt door zand toe te voegen, zodat de wilde planten zich kunnen vestigen.
- Controleer of de te planten plek vrij zonnig of juist schaduwrijk is.
- Er zijn kant-en-klare mengsels die worden samengesteld voor ligbedden of schaduwtuinen.
- Voor het zaaien wordt de grond goed bewaterd.
- Zaaien: Zaai de zaden breed genoeg op voldoende afstand om ze voldoende ruimte te geven om later te groeien.
- Een goede truc is om de zaden uit te rekken met zand of zaagsel, dit zal ze op natuurlijke wijze scheiden en zorgen voor de juiste plantafstand.
- Geef de zaden en zaailingen water tijdens droogte. De zaailingen mogen tijdens de opkomst niet uitdrogen. Zodat ze niet opslokken, alleen water geven met een gieter met tuit of met een tuinslang die een motregen verspreidt.
Bloemenweide voor bijen
Een bloemenweide kan volgens verschillende criteria worden ingericht. Een van de meest verstandige dingen is om een bloemenweide aan te leggen die ook een bijenweide is. Er zijn veel planten die een hoge prooiwaarde hebben voor insecten. Dit betekent dat ze zorgen voor een rijke aanvoer van nectar en stuifmeel voor bijen, wilde bijen, hommels en vlinders.
De volgende lijst bevat een selectie van bijenweideplanten voor uw bloemenweide.
- Klaproos (Papaver rhoeas)
- Goudsbloem (Calendula officinalis)
- Korenbloem (Centaurea cyanus)
- Viper Bugloss (Echium vulgare)
- Paardebloem (Taraxacum)
- Zonnebloem (Helianthus)
- Klaver
- Lupine (Lupinus)
- Weidekervel (Anthriscus sylvestris)
- Maïswiel (Agrostemma githago)
- Bernagie (Borago officinalis)
- Wilde peen (Daucus carota subsp. carota)
- Zoete klaver (Melilotus albus)
- Dost (Origanum vulgare)
- Bijenvriend (Phacelia)
Zo maak je een meerjarige bloemenweide
Ook is het mogelijk om een bloemenweide zo aan te leggen dat de planten die je eenmaal hebt gezaaid meerdere jaren in het gebied blijven staan. Dit type plant wordt vaste plant genoemd.
Stap voor stap naar de meerjarige bloemenweide
De zaden van de meerjarige weidebloemen worden tussen april en oktober gezaaid. De luchttemperatuur moet minimaal 12 °C en maximaal 20 °C zijn. De hoogste kiemkracht krijg je in een losse, humusrijke, bewaterde grond. Deze dient van te voren ongeveer 5 centimeter diep geharkt te worden. Wortelonkruid en grote stenen moeten worden verzameld zodat ze niet concurreren met de jonge planten. Als de grond gemiddeld vruchtbaar is, dus niet eerder intensief is gebruikt en niet voornamelijk uit zand of klei bestaat, hoef je deze niet te bemesten.
De zaden kunnen het beste voor het zaaien worden gemengd met zand of zaagsel voor een betere scheiding en verdeling van de zaden. De verhouding hiervoor is 1:5. Na het uitstrooien worden de zaden gezeefd met een fijn laagje zand en daarna aangedrukt met een rol of troffel.
In de meeste gevallen zullen de planten het eerste jaar na het zaaien nog geen bloemen geven. Bij weidebloemen die twee of meer jaar oud zijn, ontwikkelt het loof zich vaak eerst, bijvoorbeeld in de vorm van een rozet van bladeren bij de stokroos, en pas in het volgende jaar begint het zijn jaarlijkse bloeiritme.
De volgende weidebloemen zijn twee- of meerjarig
- Windbloem toorts (Verbascum phlomoides)
- Vaste plant lupine (Lupinus perennis)
- Pepermunt (Mentha piperita)
- St. Janskruid (Hypericum perforatum)
- Smalle weegbree (Plantago lanceolata)
- Kartuizer roze (Dianthus carthusianorum)
- Gewoon vlas (Linum usitatissimum)
- Korenbloem (Centaurea cyanus)
- Dyer’s maïs (Coreopsis tinctoria)
Bloemenweide maaien?
Iedereen die een natuurlijke tuin of een bloemenweide aanlegt, vraagt zich waarschijnlijk af wanneer deze weide gemaaid en opgeruimd moet worden. Het is het meest ecologisch zinvol om de bloemenweide helemaal niet te maaien. De redenen hiervoor zijn talrijk.
- De weidebloemen vormen na de bloei hun zaden.
- Vlinders leggen hun eitjes aan de onderkant van bladeren.
- Rupsen voeden en verpoppen zich in bloemenweiden.
- Stapels dood hout zijn belangrijke schuilplaatsen en nestplaatsen voor insecten, bijvoorbeeld wilde bijen en kevers.
- Stapels bladeren en verwelkte scheuten van planten zijn plekken voor egels om te overwinteren.
Voor een frisse start van het seizoen voor uw bloemenweide
Tussen februari en maart dode plantendelen uit de wei halen en bladeren en vastgegroeide planten verwijderen. Dat is genoeg om je bloemenweide volgend jaar weer weelderig te laten bloeien. Als de bloemenweide naast een gazon ligt, kan en moet deze natuurlijk worden gemaaid, aangezien de zaden van de weidebloemen ook in het grasveld worden geblazen en dit anders niet meer als speel- of ligplek kan worden gebruikt.
Sjoerd is de eigenaar van tuinengazononderhoud.nl en beleeft al jaren plezier aan zijn tuin. Door zijn interesse in planten, struiken en tuininrichting schrijft hij met veel plezier over alle onderwerpen in-en rondom de tuin. Ontstaan vanuit een passie voor groen is tuinengazononderhoud opgezet om inspiratie en tips te geven.