Bloembakken beplanten, creëer groene eilanden op balkon en terras met potten. Waar moet je op letten bij het kiezen van de juiste bloempot, waarom een drainagelaag altijd een goed idee is en welke planten bijzonder geschikt zijn voor bloembakken en potten.
De juiste bloembak of bloempot
Breng de natuur naar het balkon en terras met potplanten. Maar je planten kunnen er alleen in gedijen als de bloempot aan een paar criteria voldoet.
Materiaal en staat van de bak
Van glasvezel en roestvrij staal tot beton en steen tot hout, rotan en polyrotan, de materiaalkeuze voor bloempotten is enorm. Naast je persoonlijke smaak moet bij de aanschaf ook rekening worden gehouden met de latere locatie. Op het terras en in de tuin worden bloempotten blootgesteld aan wind, regen en sneeuw. Kies daarom voor exemplaren van glasvezel, roestvrij staal, cortenstaal, beton, hout, klei of polyrotan. Plantenpotten van rotan, keramiek of klei zijn ook geschikt voor binnen. Tip: Houd er rekening mee dat elk materiaal een ander onderhoud nodig heeft en informeer naar de verschillende verzorgingsmaatregelen, zodat je lang van je plantenpotten kunt genieten.
Hoe groot moet de bloembak zijn?
Hoe groter de plant, hoe meer ruimte hij nodig heeft voor zijn wortelstelsel. Een goede vuistregel is om de plantenbak minstens 2,5 cm breder te meten dan de pot waarin de plant is gekocht. Het extra bodemvolume ondersteunt de groei van de plant en kan op volle zonlocaties een volledige uitdroging van de potgrond tegengaan. Daarnaast gaat het verpotten van de kluiten een stuk makkelijker als de bloempot wat ruimer is.
Gebruik echter geen te grote kuipen. Sommige planten hebben dan de neiging zich meer te richten op wortelgroei dan op bovengrondse plantengroei. Of ze produceren constant nieuwe scheuten zonder bloemen of vruchten te dragen. Tip: Let op een harmonieuze verhouding tussen groeihoogte en potmaat – en het is beter om vaker te verpotten dan een kleine jonge plant direct in een te grote pot te planten.
De ideale vorm van de plantenbak
Eigenlijk is het heel simpel, ideaal is wat de gekozen plant het beste tot zijn recht laat komen en de groei ervan bevordert. Een nog kleine plant kan je het beste in een lage emmer bewaren. Hoe hoger hij groeit, hoe zwaarder de bloempot moet zijn om stevig te staan en voldoende tegengewicht te hebben. Kleinere en middelgrote planten komen perfect tot hun recht in hoge, slanke potten en kunnen de huisingang flankeren, bijvoorbeeld geplant in de vorm van zuilen of vazen. Zelfs hang- en klimplanten krijgen dankzij hoge, slanke kuipen het podium dat ze nodig hebben.
Gebruik plantenpotten met drainagegaten
Bloempotten die het hele jaar buiten staan, moeten afwateringsgaten hebben zodat overtollig water kan weglopen. Dit is de enige manier waarop de planten zware regenval kunnen overleven zonder wateroverlast en rottende wortels. Als de plantenpot nog niet de juiste gaten heeft, kun je deze zelf boren. Gebruik hiervoor een boor met een diameter van 10 mm en boor verschillende gaten in de bodem van de emmer. Bloempotten die binnenshuis worden gebruikt, hebben niet per se drainagegaten nodig. Een royale laag drainage en matig water geven is meestal voldoende.
Locatie controle
De juiste locatie voor de bloembakmoet natuurlijk worden afgestemd op de behoeften van de planten (zonnig, halfschaduw of schaduwrijk) en dienovereenkomstig worden uitgelijnd. Zorg ervoor dat je plantpot niet scheef staat door oneffenheden in de grond. Dit kan leiden tot een onnatuurlijke groei van de planten en is eenvoudig te voorkomen door de grond vooraf met een waterpas te controleren. Kleine oneffenheden op terras en balkon kun je wegwerken met wiggen of houten latten.
Voorkom wateroverlast, leg drainage aan
Een drainage helpt de vochtbalans van de bodem op peil te houden en zorgt ervoor dat overtollig gietwater of regenwater ongehinderd kan weglopen via de waterafvoergaten. Zonder drainage in de bloempot kan grond wegspoelen en de drainagegaten in de grond verstoppen. Het wordt gemaakt vóór het eigenlijke planten van de bloempot en bestaat uit één of meerdere lagen, afhankelijk van de plaats van gebruik (huis of tuin) en de vorm van de pot.
Kleine en middelgrote plantenbakken
Als er weinig volume in de emmer zit, kun je het beste een drainagelaag van geëxpandeerde klei van ongeveer 1 centimeter dik gebruiken. Dit materiaal laat zich zeer gemakkelijk en gelijkmatig in de plantenbak verdelen en is licht van gewicht in vergelijking met ander drainagemateriaal. Voor middelgrote bloempotten en massieve plantenbakken kan de afwatering iets ruimer zijn. Doe, afhankelijk van de diepte van de pot, een laag geëxpandeerde klei van 5 tot 12 centimeter hoog in de bak of pot.
Hoge en smalle bloempotten
Vaas- of zuilvormige bloempotten hebben meestal meer volume dan de wortels van de planten nodig hebben. Je kunt daarom een drainagelaag van één tot twee handbreedtes grind gieten en er vervolgens een laag geëxpandeerde klei op strooien voordat je deze vult met plantensubstraat. Bij plantenbakken met inzetstukken kun je de grindlaag weglaten.
Welke grond is geschikt om te planten?
Goede potgrond werkt voor de meeste potbewoners. Het is rijk aan humus, bevat stikstof, fosfor en andere belangrijke voedingsstoffen, evenals organische en minerale meststoffen. De meeste fabrikanten voegen zand, turf of turfvervangers toe, evenals kleimineralen die de water- en nutriëntenopslagcapaciteit vergroten. Sommige planten zoals rododendrons, azalea’s, heide, bosbessen of veenbessen hebben een lage pH nodig om te gedijen. Voor hen is een speciale bodem (veenbed en rododendrongrond) volkomen logisch. Leuke bijkomstigheid: ook hortensia’s voelen zich hier thuis. Gebruik in ieder geval hoogwaardig plantensubstraat dat is afgestemd op de behoefte van je plant.
Planten op de juiste manier in de bloempot of bloembak planten
- Zet de te planten bloemen 5 tot 10 minuten in een emmer water zodat de kluiten kunnen weken.
- Bereid ondertussen de drainage in de bloempot voor.
- Vul vervolgens de bloempot met aarde en druk laag voor laag aan, vooral aan de randen.
- Haal de bloemen uit de potten, maak de wortels een beetje los met je vingers en plaats ze in de voorbereide grond. Druk de aarde rondom stevig aan.
- Vul tot slot de bloempot met aarde, druk deze weer goed aan en laat een voldoende hoge waterrand vrij.
Tips voor het schikken van de planten
- Klassieke arrangementen bestaan meestal uit groene planten of gras en bloemen. Combineer verschillende bloemen met verschillende groeihoogtes en kleuren. Klimplanten of bodembedekkers die naar beneden hangen of de rand van de pot ontgroeien, zorgen voor meer dynamiek.
- Bij gemengde bloempotten met meerdere planten worden eerst de grootste bloemen geplant, bij voorkeur in het midden van de pot.
- Laat voldoende ruimte tussen de bloemen zodat ze goed kunnen wortelen en beter kunnen groeien.
- Wil je een bloempot met één en dezelfde plant planten, begin dan in het midden en werk naar de rand toe. Tot slot kunnen individuele hiaten worden opgevuld.
Planten en bloemen voor bloembakken en potten
Of het nu gaat om vaste planten, siergrassen, rozen, citrusplanten, bomen, struiken, fruit of groenten – er zijn talloze manieren om een bloempot te planten. Voordat je echter verschillende bloemen met elkaar combineert, moet je jezelf een paar algemene vragen stellen.
- Hoeveel zon heeft de betreffende kuipplant nodig?
- Moet de locatie beschut zijn tegen de wind?
- Is de kuipplant winterhard of moet hij binnen overwinteren?
- Is de betreffende plant een vroege, midden of late bloeier? Een mix van alle drie de categorieën zorgt het hele jaar door voor kleurrijke accenten in de emmer. Zo’n voorbeeldarrangement is phlox, echinacea en herfstanemoon.
- Moet de containerbeplanting duurzaam of insectvriendelijk zijn? Dan zijn lokale wilde vaste planten of mediterrane kruiden een goede keuze.
Bloempotten
Bloempotten zijn een prachtig alternatief voor wie geen tuin heeft. Wie een paar basisregels in acht neemt, zoals een goede afwatering, af en toe bemesten en regelmatig water geven, heeft lang plezier van de planten op balkon of terras. Ontdek hier welke eisen de planten aan hun standplaats stellen.
Ook bij het planten in kuipen kunt u meedenken over een kleurconcept voor tuin en terras. Als je je beperkt tot bepaalde kleuren, zorgt dit voor een harmonieus totaalbeeld. Net als het uitrusten van meerdere bloempotten met plantensoorten die in alle arrangementen voorkomen. Overigens oogt een ontwerp met een kleurencombinatie net zo evenwichtig als een ton sur ton compositie.
Planten verzorgen in bloembakken
De eerste weken dien je de bloempot dagelijks water te geven. Geef de planten water met een krachtige straal uit de gieter en vul bij met verse aarde als de aarde een beetje is neergedaald. Na acht weken kun je de bloemen voor het eerst bemesten.
Wanneer moet je potplanten verpotten?
De grond moet van tijd tot tijd worden vervangen, meestal om de paar jaar. Verpot kleinere planten met verse aarde in een grotere bloempot, voor grotere planten is het voldoende als u in het najaar het wortelgebied 10 tot 20 centimeter afknipt en opnieuw plant met vers substraat.
Verticale tuin met 64 plantenzakken voor buiten en binnen
Hangende plantenzak – Plantenmuur – 100 x 100 cm - Zwart
Elho Green Basics Kweektafel Xxl – Plantenbak voor Buitenkweken En Oogsten
Ø 75.5 x H 65.1 - Zwart
Sjoerd is de eigenaar van tuinengazononderhoud.nl en beleeft al jaren plezier aan zijn tuin. Door zijn interesse in planten, struiken en tuininrichting schrijft hij met veel plezier over alle onderwerpen in-en rondom de tuin. Ontstaan vanuit een passie voor groen is tuinengazononderhoud opgezet om inspiratie en tips te geven.
Ø 75.5 x H 65.1 - Zwart