Bladharken in de herfst - is dat noodzakelijk of niet?
Onderhoud en mest

Bladharken in de herfst – is dat noodzakelijk of niet?

Bladharken in de herfst – is dat noodzakelijk of niet? Dit is toch een vraag die zich de meeste mensen met tuin stellen, want wat doe je nu? Ruim je het blad op, laat je het liggen, of wat kun je nog meer met het blad doen?.

De meeste mensen ruimen de bladeren zo snel als mogelijk op, want het blad wordt snel glibberig en plakkerig als er regenwater op komt. Dit is natuurlijk voor de meeste mensen niet het mooiste voor in de tuin.

Maar wat nou als je de blader laat liggen? In de natuur maken de bladeren een grot deel van de kringloop uit.

Deze beschermen bijvoorbeeld de wortels tegen wintervorst, het kan dus ook best wel een voordeel voor je tuin zijn als je de bladeren laat liggen.

Hier nog een paar meer dingen die over de bladeren in de herfst moet weten, onder andere informatie over verschillende alternatieven om het blad op te ruimen.

Natuurlijk heb ik hier ook nog een paar punten op deze lijst wat je met het blad kunt doen als je deze laat liggen.

Bladharken in de herfst – is dat noodzakelijk of niet?

Bladharken doet eigenlijk iedereen in de herfst. Voor de meeste mensen is dit zelfs een taak die best wel lastig kan zijn.

Nu is dus de vraag, is bladharken in de herfst noodzakelijk of niet? Zijn er alternatieven? War kan ik het blad heen doen als ik het opruim?

Natuurlijk moet iedereen het antwoord op deze vragen zelf beantwoorden, maar door de alternatieven die je hieronder kunt vinden, zou je beslissing misschien wat makkelijker en sneller nemen.

Hier dus de alternatieven die je kunt gebruiken als je het blad wilt opruimen of als je het blad wilt laten liggen.

Bladeren opruimen

Bladeren die in de herfst in de tuin liggen zien er natuurlijk super mooi uit, maar hoe kun je deze het beste opruimen, en wat doe je met de opgeruimde bladeren?

Bladeren opruimen met een hark

Als je niet al te veel bladeren in je tuin hebt, dan kun je deze in het beste geval met een hark opruimen.

Een hark kun je in bijna elke bouwmarkt of tuincentrum kopen, natuurlijk heb je ook hier de mogelijkheid om deze online te kopen.

Als je dit doen, dan let er wel op dat je deze bij een betrouwbaar shop koopt, hier kun je met een prijs tussen de 15 en de 40 euro rekenen.

Let op: als je de bladeren met een hark opruimt, dan doe dat liever wat voorzichtiger. Het kan namelijk zijn dat zich egels tussen het blad verstoppen.

En, gebruik een bladhark, en niet met een normale hark om de grond aan te harken.

Bladeren opruimen met de bladblazer

Bladeren kun je natuurlijk ook met en bladblazer opruimen, deze heeft namelijk toch een paar voordelen ten opzichte van een hark.

Met een hark heb je namelijk meestal meer intensieve arbeid dan met een bladblazer. Deze zorgt namelijk voor het snel en gemakkelijk samen blazen van de bladeren.

De bladblazer heeft wel het nadeel dat het een stuk duurder dan een hark is, maar vooral voor mensen die niet al te veel tijd hebben, of voor mensen die niet zo lang en intensief werken kunnen, is het toch een goede alternatieve.

Bij het kopen van een bladblazer moet je met een prijs tussen de 40 en de 200 euro rekenen. Ook hier telt meestal het spreekwoord hoe duurder hoe beter de kwaliteit. Hoewel dat niet altijd op gaat.

Bladeren composteren

Als je de bladeren opruimt, dan heb je natuurlijk de mogelijkheid om deze te composteren. Dus gemakkelijk gezegd de bladeren laten verrotten.

Over het composteren van bladeren bestaat nogal wat verwarring, de meeste mensen denken namelijk dat je bladen niet kun composteren. Maar dit klopt niet helemaal.

Het composteren van de bladeren is makkelijk. Het enige wat je hiervoor nodig hebt is een composthoop en een beetje tijd.

Het composteren van bladeren duurt toch wat langer dan het composteren van andere biologische materialen. Het composteren van de bladeren kan wel tot bijna 2 jaar lang duren.

De compost is “klaar” al je een mooie donkere massa met kleine stukjes erin hebt. Als de compost er zo uit ziet, dan kun je deze als voedingstof voor planten, bomen. gazon, en bloemen van je tuin gebruiken.

Waar heen met de bladeren?

Nu weet je dus dat je de bladeren kun composteren, maar wat nou als je de bladeren opruimt en geen composthoop hebt?.

In dit geval heb je in de herfst bij bijna elke gemeente plekken war je het blad af kunt geven.

Maar je hebt natuurlijk ook nog de alternatief dat je de bladeren gewoon laat liggen. Dit heeft namelijk toch wel een paar voordelen, wat deze voordelen zijn kun je hier onder lezen.

Bladeren laaten liggen

De bladeren in de herfst laten liggen ziet er niet alleen prachtig uit, het heeft natuurlijk ook nog een paar voordelen.

Voordelen van het blad laten liggen
Bladeren in de tuin laten liggen heeft het voordeel dat er een natuurlijke mulch ontstaat, deze zorgt vooral daarvoor dat je minder onkruid hebt.

De mulch die door de bladeren ontstaat zorgt voor een vruchtbaardere grond.

Als je de bladeren laat liggen hoef je niet meer al te veel geld aan compost en meststof uit te geven, de bladeren zijn namelijk al een soort compost.

Leg een dikke lag bladeren op je tuin, dit zorgt er voor dat de aarde in de winter vruchtbaar blijft.

Door de mulch die ontstaat, zal je boden het vocht beter vasthouden. Hierdoor moet je dus minder water aan de grond toevoegen.

Noodzakelijk of niet

Nu weet je dus wat je allemaal met de bladeren in de herfst kunt doen, maar is het nou noodzakelijk om de bladeren op te ruimen? Of kan ik deze toch gewoon laten liggen?

Ik persoonlijk vindt dat het niet noodzakelijk is, want het heeft toch wel een paar goede voordelen en het is ook nog een stuk minder werk.

Of het voor jou noodzakelijk is of niet, dat moet je in ieder geval gewoon zelf beslissen.

Tuinengazononderhoud.nl

Sjoerd is de eigenaar van tuinengazononderhoud.nl en beleeft al jaren plezier aan zijn tuin. Door zijn interesse in planten, struiken en tuininrichting schrijft hij met veel plezier over alle onderwerpen in-en rondom de tuin. Ontstaan vanuit een passie voor groen is tuinengazononderhoud opgezet om inspiratie en tips te geven.

Blazen, Zuigen & Versnipperen.

3300W
270km/h
Incl. 40L opvangzak

Werkbreedte verstelbaar van 35 tot 52cm
excl. steel

42 centimeter breed.

laag geluidsniveau
18V
209 km/u blaassnelheid

2 x 18 V - Losse Body (geleverd zonder accu en lader). Deze kun je los bijkopen.

Getest als één van de beste bladblazers.

Deel ons op social media