Appelboom snoeien
Bomen en struiken

Appelboom snoeien

Hoe kun je het beste een appelboom snoeien? De appelboom is een prachtige aanvulling op elke tuin, en hoewel het niet veel onderhoud vraagt, is het belangrijk om de boom af en toe te snoeien. Snoeien is niet alleen belangrijk om de boom mooi en gezond te houden, maar het zorgt ook voor meer opbrengst. De beste tijd om een appelboom te snoeien is in de winter, of tijdens het voorjaar, ten laatste ongeveer een maand voordat de bloemen verschijnen.

Hoe snoei je een appelboom?

Snoeien is een kwestie van persoonlijke voorkeur, maar er zijn enkele algemene richtlijnen die je kunt volgen. Allereerst moet je alle droge, krullende of dode takken verwijderen. Dit zorgt ervoor dat de boom gezond blijft en dat er meer ruimte vrijkomt voor nieuwe, gezonde takken. Vervolgens moet je alle takken snoeien die groter zijn dan drie centimeter in diameter. Ook moet je alle takken die naar beneden wijzen of krullen snoeien. Als je de boom gaat snoeien, probeer de appelboom dan in een goede, natuurlijke vorm te houden. Dit betekent dat je de boom niet te strak mag snoeien, maar ook niet te los. Je appelboom zal er niet alleen gezonder en mooier uitzien, maar hij zal ook meer vruchten dragen. Dat betekent dat je in de toekomst meer appels zult oogsten.

Rekening houden met de wind

Het is ook belangrijk om rekening te houden met de wind wanneer je de appelboom snoeit. Appelbomen zijn namelijk vatbaarder voor stormen wanneer ze onjuist zijn gesnoeid. Wanneer je de boom snoeit, probeer dan de boom in een vorm te snoeien die de wind kan weerstaan.

Fruitdragende takken en onvruchtbare takken

Appelbomen moeten dus gesnoeid worden als de boom rust. Let bij het snoeien op de vorm van de boom: een appelboom heeft twee soorten takken, fruitdragende takken (laten we deze scheuten noemen) en onvruchtbare takken (sierlijke takken). Kies een scheut die uitgroeit in de richting waarin je de boom wilt laten groeien, en snoei deze scheut tot ongeveer 1/3 van zijn oorspronkelijke lengte. Snoei vervolgens de onvruchtbare takken, om de boom in balans te houden. Als je de boom een goede vorm wilt geven, snoei dan de onderste takken iets harder dan de bovenste. Dit zorgt ervoor dat het licht beter bij de appels kan komen.

Wanneer moet je een appelboom snoeien?

Wanneer je een appelboom wilt snoeien, is het belangrijk dat je weet wanneer de beste tijd is om dit te doen. Veel mensen denken dat appelbomen alleen in de lente of het voorjaar kunnen worden gesnoeid, maar dit is niet waar. Appelbomen kunnen ook in de herfst of de vroege winter worden gesnoeid. Dit komt omdat de appelbomen dan minder sap aanmaken en het snoeien makkelijker is. Appelbomen kunnen het beste gesnoeid worden wanneer ze in een rustige periode zitten. De beste tijd hiervoor is in de winter, voordat de knoppen uitkomen.

Jaarlijks snoeien

Appelbomen moeten elk jaar worden gesnoeid om ervoor te zorgen dat ze gezond blijven en floreren. Het is een goed idee om te snoeien wanneer de boom inactief is, zoals in de winter of vroeg in het voorjaar.

FLY-Vevor Telescopische Paalzaag 4-12 Ft-Boom Snoeischaar Aluminium

FLY-Vevor Telescopische Paalzaag 4-12 Ft-Boom Snoeischaar Aluminium

Hoge Tak Trimmer.

Uitschuifbaar tot 4,2 meter lengte.

Verkrijgbaar bij

bol.com (€95,00)

Telescopische Paalzaag Boom Snoeischaar

Telescopische Paalzaag Boom Snoeischaar

Uitschuifbare kettingzaag, hoge tak trimmer.

6-18Ft

Verkrijgbaar bij

bol.com (€199,29)


Entschaar

Entschaar

Bomen en struiken snoeien, schaar speciaal om te enten en te vermeerderen.

Verkrijgbaar bij

bol.com (€30,79)
Tuinengazononderhoud.nl

Sjoerd is de eigenaar van tuinengazononderhoud.nl en beleeft al jaren plezier aan zijn tuin. Door zijn interesse in planten, struiken en tuininrichting schrijft hij met veel plezier over alle onderwerpen in-en rondom de tuin. Ontstaan vanuit een passie voor groen is tuinengazononderhoud opgezet om inspiratie en tips te geven.

Deel ons op social media