Aardbeien planten, ook mogelijk in het voorjaar
Planten

Aardbeien planten, ook mogelijk in het voorjaar

Aardbeien planten, die zomerkoninkjes worden meestal in de nazomer geplant. Wie dit heeft gemist, kan bijvoorbeeld in het voorjaar zogenaamde vorstplanten in het bed zetten en een trucje gebruiken om het seizoen te verlengen. Als je in de nazomer de tijd hebt gemist om te planten of net een nieuwe tuin begint, kun je in het voorjaar nog steeds aardbeien planten. Belangrijke eisen zijn een zonnige standplaats en losse, humusrijke tuingrond.

Aardbeien planten, let op het volgende

Vruchtwisseling is aan te bevelen

Het bed mag niet vers zijn gegraven, maar moet een beetje zijn neergedaald. Bovendien hadden er de afgelopen vier jaar geen aardbeien of aardappelen mogen groeien. Wie zich houdt aan de zogenaamde vruchtwisseling, spoelt de grond niet eenzijdig uit en voorkomt de verspreiding van ziekten.

De juiste rijafstand voor aardbeien

De rijen worden ongeveer 80 centimeter uit elkaar geplant. De afstand tussen de aardbeienplanten op een rij moet 30 tot 35 centimeter zijn. Er is voldoende ruimte bij het oogsten en er kan stro tussen de planten gestrooid worden waardoor het vocht langer in de grond blijft. Bovendien liggen de aardbeien dan niet op de grond en worden minder vies.

Koop jonge aardbeienplanten in potten

Er zijn drie opties als het gaat om plantenselectie. De eerste zijn voorgekweekte jonge plantjes in de pot. In het voorjaar kun je ze overal kopen. Ze zijn echter meestal vrij klein. Deze planten zijn vorstgevoelig en mogen daarom niet te vroeg geplant worden en indien nodig beschermd worden tegen de kou. In de meeste gevallen is de oogst in het eerste jaar echter nog niet weelderig.

Bepaal zelf het oogsttijdstip met diepvriesplanten

De tweede optie is het kopen van zogenaamde vriesplanten. Deze zijn al een jaar oud, afgelopen najaar opgegraven en in een koelcel overwinterd. Bij ongeveer nul graden kunnen deze planten in de eigen koelkast bewaard en naar wens geplant worden: het duurt ongeveer tien tot twaalf weken van planten tot het oogsten van de eerste rijpe vruchten.

De planttijd is eind april tot half juni. Verspringend planten kan het aardbeienseizoen verlengen. Dit werkt echter alleen in het eerste jaar als de planten in het bed blijven staan. De planten hebben zeer lange, sterke wortels en hebben daarom een ​​diep plantgat nodig. Plant diep genoeg om het hart van de plant boven het aardoppervlak te houden.

Meerdragende soorten,aardbeien voor op het balkon

Variant drie zijn meerdragende rassen. Je kunt deze in het voorjaar ook in een pot kopen en dan in de volle grond planten. Ze dragen echter niet veel en vrij kleine vruchten. Ze bloeien twee of drie keer per jaar. Daarom zijn deze soorten meer geschikt voor balkon of terras, als aardbeienplant om tussendoor te snoepen. Deze soorten hebben ook hele mooie bloemen. Plant de aardbeien nooit in gewone potgrond, daar zit veel te veel mest in. Biologische tuinaarde wordt aanbevolen.

Een verticale tuin aanleggen voor aardbeien op het balkon

Voor de verticale aardbeientuin zijn vier houten latten nodig. bijvoorbeeld van geschaafde lariks, dat er bijzonder mooi uitziet en lang meegaat. Daarnaast zijn een paar plantenemmers van ongeveer 5 liter, geëxpandeerde klei, substraat, weerbestendige schroeven en scharnieren, eventueel een paar dunne veiligheidsbeugels, en natuurlijk aardbeienplanten nodig.

Zo wordt de verticale aardbeientuin aangelegd

Het rek voor de aardbeien bestaat uit twee frames. Zaag hiervoor eerst vier houten latten op een lengte van ongeveer 1,60 meter. Zaag vier kortere stukken af ​​voor de korte zijde. Deze moeten overeenkomen met de diameter van de plantenemmer. Schroef het hout vast aan twee stabiele frames. Het is belangrijk dat de schroeven zo weerbestendig mogelijk zijn, zodat ze niet direct gaan roesten.

Verbind de afgewerkte houten kozijnen aan de korte zijde met stabiele scharnieren. Het frame kan worden opgevouwen of in de lengte tegen de muur worden geleund. Om te voorkomen dat het frame bij storm instort, kun je het beste twee metalen veiligheidsbeugels bevestigen. Bevestig de lege plantenemmers met schroeven aan het frame. Voor diegenen die niet graag dit soort rekjes zelf maken, in de handel zijn genoeg rekken te koop die je gewoon buiten kunt zetten om de emmers met de aardbeien erop te plaatsen.

Het beste is om biologische potgrond te gebruiken

De plantenpotten hebben absoluut een afvoergat nodig zodat er geen wateroverlast ontstaat. Leg daarnaast geëxpandeerde klei als onderlaag in de potten als drainagelaag. Gebruik zeker biologische potgrond voor aardbeien en andere groente- en fruitplanten. Gebruik liever geen gewone potgrond, daar zit veel kunstmest in.

Jub Holland Elsanta Aardbeienplanten

Jub Holland Elsanta Aardbeienplanten

10 Stuks - Zoete en Sappige Aardbeien

Verkrijgbaar bij

bol.com (€19,95)

Aardbei Framberry

Aardbei Framberry

2 x 3 planten

Verkrijgbaar bij

warentuin.nl (€5,39)

Aardbei plantjes Ostara

Aardbei plantjes Ostara

Doordrager - 6 kwekerspotjes (Ø10,5)

Verkrijgbaar bij

bol.com (€29,95)

Mini Aardbeien

Mini Aardbeien

Set van 6 stuks Fragaria ananassa 'Korona' (Aardbei) - hoogte 20 -30 cm

Verkrijgbaar bij

bol.com (€19,99)

Jub Holland Korona Aardbeienplanten

Jub Holland Korona Aardbeienplanten

10 Stuks - Zoet / Sappige Aardbeien

Verkrijgbaar bij

bol.com (€19,95)
Tuinengazononderhoud.nl

Sjoerd is de eigenaar van tuinengazononderhoud.nl en beleeft al jaren plezier aan zijn tuin. Door zijn interesse in planten, struiken en tuininrichting schrijft hij met veel plezier over alle onderwerpen in-en rondom de tuin. Ontstaan vanuit een passie voor groen is tuinengazononderhoud opgezet om inspiratie en tips te geven.

Deel ons op social media