Elk jaar kijk ik er naar uit om mijn eigen groenten en kruiden te verbouwen. Om ervoor te zorgen dat sterke jonge planten uit zaden kunnen ontkiemen, en uitgroeien tot sterke planten, zijn er een paar dingen om te overwegen. Hier vind je de belangrijkste tips voor een succesvolle teelt.
De juiste tijd
Als half februari voor het eerst de lentezon doorkomt, willen we meteen beginnen met het verbouwen van groenten en kruiden. Het jeukt in de vingers en tegenhouden lijkt nauwelijks mogelijk. Maar het is nog te vroeg! De enige dingen die je van half tot eind februari kunt kweken, zijn pepers, paprika’s en aubergines. Ze hebben een zeer lange kiemperiode en kunnen een maand eerder worden gekweekt. Wacht zeker tot midden/eind maart met het zaaien van tomaten, courgettes of dergelijke groenten. Deze planten kunnen pas eind mei (na de ijsheiligen) op het balkon of in de tuin geplant worden. Als ze maanden in het appartement staan, vanwege de zeer vroege teelt, heeft dit de zaailingen geen goed gedaan. Ze worden lang, dun en slap.
Gebruik potgrond
Er zijn geen resten van andere planten, micro-organismen of schimmelsporen in potgrond. Het niet te worden bemest en is daarom ideaal voor de zachte wortels van de zaailingen. Zodra je de potgrond in je hand hebt, zul je merken hoe mooi los en doorlatend deze is. Het is beter om geen tuinaarde of compost te gebruiken. Het gebruik van potgrond vergroot de kans dat de zaden goed ontkiemen en uitgroeien tot flinke planten
Turfpotjes – kweekbak
In de loop van de tijd heb ik ontdekt dat turfpotjes het beste werken, die dan vervolgens in een kweekbak worden geplaatst. Ze bieden de zaden voldoende ruimte en tegelijkertijd heb je niet zoveel potgrond nodig. Het kan in praktische rijen worden gezaaid. Je kunt dus veel verschillende soorten groenten kweken in één kweekbak. Kweekbakjes passen perfect op een vensterbank en nemen niet te veel ruimte in beslag.
Constante vochtigheid
Vanaf het moment dat de zaden in de potgrond zitten en water krijgen, mogen ze niet meer uitdrogen. Anders stopt het kiemproces. Een sproeikop is een grote hulp bij het sproeien. De zachte waterstraal spoelt de zaden niet naar de oppervlakte – alles blijft op zijn plaats. Plaats de turfpotjes in een kweekbak, met doorzichtig deksel of huishoudfolie. Zo bespaar je veelvuldig water geven en kan je teelt niet uitdrogen. Zodra de planten uit de grond kijken, kan de folie of de deksel worden verwijderd. Mocht er zich in de tussentijd schimmel gaan vormen, dan is dat niet zo erg. Om verdere verspreiding te voorkomen het zaaigoed af en toe ventileren en de folie of deksel verwijderen.
Labels beschrijven
Het is aan te raden om het zaaigoed te labelen zodat je het overzicht kunt houden en precies weet welke groenten in welke pot zitten. Je kunt zelfs labels maken, maar je kunt ook etiketten of labels kopen en de belangrijkste informatie erop schrijven met een potlood (dat blijft het beste).
Een lichte, warme plek
Licht en warmte zijn essentieel om de zaden te laten gedijen. Helaas is er vaak te veel warmte en te weinig licht in een woning. Er is licht op de vensterbank, maar de kachel loopt eronder, het is geen goede plek voor de zaailingen. Het is belangrijk om een locatie in het appartement te zoeken die de best mogelijke voorwaarden biedt. Als er alleen ruimte op de vloer is, kun je de kweekbakjes daar neerzetten. Op een omgekeerde kartonnen doos staan ze wat hoger en wordt de vloer niet nat. Als alternatief kun je ook met kweeklampen werken.
Uitdunnen
Na ongeveer 4 weken zijn de zaden uitgegroeid tot kleine zaailingen. Om compacte, statige jonge planten te worden, is de stap van het uitdunnen (ook wel scheiden genoemd) erg belangrijk. Als je de zaden al in individuele potten hebt gezaaid, is dit een must. Vanaf nu willen de zaailingen een andere bodem. De potgrond biedt ze geen voedingsstoffen, maar die hebben de zaailingen nu nodig om groot en sterk te worden. Daarom moeten ze worden toegepast in een rijke biologische groentepotgrond.
Laten wennen aan de buitentemperatuur
Vanaf midden/eind april, als de eerste milde zonnige dagen aanbreken, worden de jonge planten afgehard. Op warme dagen mogen ze genieten van een beetje frisse lucht. Zet de plantjes nog niet direct in de zon, maar op een schaduwrijke plek beschermd tegen de wind. Breng ‘s avonds weer naar binnen. Verharding is belangrijk om planten te laten acclimatiseren aan buitenomstandigheden (zon, wind, regen) en om schokken buiten te voorkomen. Rond half mei, als er geen sprake meer is van nachtvorst, kunnen de zelfgekweekte planten in de bed- of balkonbak geplant worden.
192x Stuks Stekpotjes / Kweekpotten
8 Cm - Turfpotjes - Stekpotjes
SOGO – Vensterbank kweekkas
inclusief 30 turfpotjes
Ecologische kweekpotjes
Ø5x12cm
20 stuks
biologisch afbreekbaar
100% plantaardig
24x stuks Kunststof kweekpotjes/stekpotjes
7x8 cm - Kweekbak accessoires
Sjoerd is de eigenaar van tuinengazononderhoud.nl en beleeft al jaren plezier aan zijn tuin. Door zijn interesse in planten, struiken en tuininrichting schrijft hij met veel plezier over alle onderwerpen in-en rondom de tuin. Ontstaan vanuit een passie voor groen is tuinengazononderhoud opgezet om inspiratie en tips te geven.