10 makkelijke groenten zelf kweken in de moestuin
Moestuin

10 makkelijke groenten om zelf te kweken in de moestuin.

10 makkelijke groenten om zelf te kweken in de moestuin. Dat is natuurlijk voor de meeste mensen puur genieten.

Een moestuin is namelijk het allerleukste wanneer je er groenten in kweekt. Natuurlijk praten we hier over groenten die gemakkelijk om te kweken zijn, met deze groenten heb je namelijk het meeste succes bij het kweken.

Daarbij moet je ook hier op een paar dingen letten, let bijvoorbeeld altijd op de juiste oogsttijd die de verschillende groenten kunnen hebben. Het kan namelijk zijn dat het ene soort groenten vroeger dan het andere soort geoogst moet worden.

Als je dus groenten in de moestuin wilt kweken, dan heb je natuurlijk wel een paar dingen nodig, buiten dan een moestuin of een aantal bakken met potgrond of een andere aarde.

Heb je al een moestuin of een paar bakken, dan heb je nu nog de zaden voor de groenten, het gereedschap voor in de moestuin, en water nodig.

Als je al deze dingen hebt, dan kun je met het kweken van deze leuke, maar ook erg gemakkelijke groenten beginnen.

10 makkelijke groenten om zelf te kweken

In deze lijst staan 10 groenten die je gemakkelijk zelf in de moestuin of in een bak kunt kweken. Hiervoor heb je dus geen grote oppervlakte nodig.

In deze list vindt je informatie over het kweken van:

Sla of Rucola
Radijs
Stambonen
Courgette
Aubergine
Snack komkommer
Tomaat
Paprika´s en pepers
Aardappels
Pompoen

Sla of Rucola

Sla en Rucola zijn erg leuk en gemakkelijk om te kweken in je eigen moestuin of zelfs in bakken.

Deze slasoorten doen het vooral in het voorjaar erg goed, in maart kun je bijvoorbeeld de soort kropsla Meikoningin al zaaien.

Sla kun je het beste op de vensterbank in een zaaitray voorzaaien, na een aantal weken kun je deze dan op een beschermde plek in de moestuin of in grote bakken met potgrond plaatsen.

De slasoort rucola is één van de gemakkelijkste slasoorten, deze kun je het beste als eerste in grote bakken met potgrond plaatsen. zaaitray

Na ongeveer twee tot drie weken kun je de rucola plantjes naar buiten plaatsen, als je deze in de moestuin plaatst, dan laat wel ongeveer 10 centimeter ruimte tussen de plantjes.

Radijs

Radijs is een groente die best wel snel groeit, en het is een groente die erg weinig ruimte nodig heeft.

Voor het kweken van deze groente heb je niet al te veel nodig, de groente heeft alleen zonlicht en regelmatig wat water nodig.

Als je de groente in het vroege voorjaar begint te kweken, dan heb je binnen 7 tot 8 weken al radijsjes.

Als de temperaturen wat warmer zijn, dan heb je zelfs kans op radijs na 4 tot 5 weken.

Deze groente kun je het beste gelijk in de moestuin zaaien, het is natuurlijk ook mogelijk om deze in een bak met potgrond te zaaien.

Stambonen

Stambonen zijn echt super gemakkelijk om zelf te kweken, als je deze namelijk in mei de stambonen zaait, dan kun je er zeker van zijn dat het kweken van deze groenten gaat lukken.

Deze groenten groeit best wel snel, en je hebt natuurlijk ook nog een goede opbrengst. Overigens is het wel aan te bevelen om nast de gezaaide stambonen (vandaar ook de naam) stammen of stokken te plaatsen, zodat de bonen omhoog kunnen klimmen.

Wat ook nog fijn aan deze plant is dat je bijna geen last van ongedierte of luizen in deze plantjes hebt.

Deze plantjes kun je het beste om een zaaitray voorkweken en in midden mei uitzaaien, als je dit doet, dan kun je de stambonen na ongeveer 8 tot 9 weken de eerste keer oogsten.

Courgette

Courgette is één van de gemakkelijkste groenten die je zelf kunt kweken, ik persoonlijk vindt deze echt het gemakkelijkste voor iemand die de eerste keer groenten wil kweken.

Deze groenten hoef je niet per sé in een moestuin te plaatsen. De plantjes doen het namelijk ook erg goed in een grote bak of pot met potgrond.

Het moet natuurlijk wel een grote pot of bak voor dit soort groenten zijn. Deze pot of bak moet minstens een inhoud van 30 liter hebben, maar je kunt ook een slag groter nemen.

Ook deze plant kun je het beste vanaf half mei voorzaaien, vanaf juni kun je de plantjes dan naar buiten plaatsen.

De eerste courgette kun je naar ongeveer 5 tot 6 weken al oogsten.

Plaats de plantjes overigens naast iets, een hek of iets dergelijks, waarmee de planten omhoog kunnen klimmen.

Aubergine

Aubergine is een groente die zelfs nog gemakkelijker dan tomaat is om te kweken.

De groente wordt meestal in het vroege voorjaar in een zaaitray op de vensterbank voorgezaaid.

Vanaf midden mei kun je de planten dan naar buiten doen. Deze kun je dus in de moestuin of in een grote pot of bak met minstens 30 liter inhoud plasten.

Als je de plant met succes gekweekt hebt, dan kun in Augustus minimaal 1 vrucht per week van de plant oogsten.

Ook de komkommers kun je het beste omhoog laten klimmen langs een hek of een paar stokken. Af en toe moet je ze even helpen om omhoog te komen.

Snack komkommer

Als je plek over hebt in je klimrek, dan kun je het beste snack komkommer kweken, als deze eenmaal begint te groeien, levert de plant regelmatig kleine komkommers op.

Deze plant kun je het beste in een bak op pot met potgrond erin plaatsen, natuurlijk kun je ook deze het beste in een zaaitray voorzaaien.

Het voorzaaien kun je al in eind april tot eind mei doen, deze kun je dan een paar weken later naar buiten plaatsen, en er een klimrek of stokken bij zetten.

Na ongeveer 9 tot 10 weken kun je de eerste snack komkommers oogsten.

Tomaat

Als je groenten gaat kweken, dan mag de tomaat niet ontbreken. De tomaat is namelijk ook een plant met veel vruchten die je kunt oogsten.

De tomatenplanten kun je ongeveer half maart in een zaaitray voorzaaien, deze kun je na een aantal weken naar buiten in een pot of bak met potgrond en met een klimrek erin plaatsen.

Vanaf juli tot half augustus kun je dan de tomaten het beste oogsten.

Paprika´s en pepers

Paprika is een groenten die je al erg vroeg kun planten, deze kun al vanaf februari in een zaaitray of zelfs in en pot of bak met potgrond zaaien.

Deze plant heeft best wel veel zonlicht nodig. Je kunt de paprika plantjes dus het beste op een zonnige plek in de moestuin plaatsen.

Natuurlijk kun je de plant ook in de pot laten en de pot op een zonnige plek in de tuin zetten.

De eerste paprika’s kun je al vanaf juni tot aan oktober oogsten.

Overigens moet je de planten niet te vroeg naar buiten plaatsen, want ze kunnen niet tegen vorst. Dus pas na IJsheiligen buiten in de grond plaatsen.

Aardappelen

Aardappelen lijken misschien best wel lastig om te kweken, maar dit is zelfs één van de groenten die je als beginner goed kunt kweken.

Aardappels kun je in maart in een grote pot poten, vanaf half mei kun je deze dan in de moestuin plaatsen.

Let op: deze plant kun je het beste in de moestuin plaatsen, dit is vooral zo omdat deze plant veel plek nodig heeft. Hierdoor krijg je wat grotere aardappelen.

Dit poten in de volle grond kan ook al vanaf maart, maar is ook afhankelijk van de soort. Er zijn vroege en late soorten.

De aardappelen kun je vanaf eind juni tot aan eind augustus oogsten, ook weer afhankelijk van de soort.

Pompoen

Pompoen is ook een groente die je gemakkelijk op het balkon of in de tuin in een grote pot van minimaal 30 liter inhoud kun kweken.

Deze plant kun je natuurlijk ook in de moestuin plaatsen, maar let er wel op dat je dan wat meer plek nodig hebt.

Vanaf mei kun je de pompoenzaad zaaien, deze kun je langs een klimrek laten klimmen, maar je kunt de plant natuurlijk ook laten kruipen.

Deze plant heeft een dikke laag mulch nodig om onkruid te voorkomen. Voor diegenen die niet weten wat mulch is, dat kan plastic zijn, gemaaid gras van het gazon, cacaodoppen, stukjes boomschors, enzovoorts. Het kan onkruid tegenhouden, en het voorkomt dat kruipende planten direct over de natte en vaak vieze aarde kruipen.

In september kun je al de eerste pompoenen oogsten.

De Makkelijke Moestuin 2.0

De Makkelijke Moestuin 2.0

Een leuk en leerzaam boekje, waarin precies verteld wordt waar je op moet letten als je begint met een moestuin


De makkelijke moestuin

De makkelijke moestuin

Het boek dat je echt leert moestuinieren.

Verkrijgbaar bij

bol.com (€69,95)

Het grote makkelijke moestuin kinderboek

Het grote makkelijke moestuin kinderboek

Boek is speciaal voor kinderen geschreven, zodat ze al vroegen leren hoe belangrijk eigen groente kan zijn.


Kweekbak

Kweekbak

12 planten, met luchtfilter
Ruimte onder plantjes
Voor in de moestuin
Kweek set
Makkelijk uitneembaar

Verkrijgbaar bij

bol.com (€14,99)

Eten uit de eerlijke moestuin

Eten uit de eerlijke moestuin

Leuk receptboekje voor 12 maanden duurzaam & eenvoudig koken.

Verkrijgbaar bij

bol.com (€15,95)
Tuinengazononderhoud.nl

Sjoerd is de eigenaar van tuinengazononderhoud.nl en beleeft al jaren plezier aan zijn tuin. Door zijn interesse in planten, struiken en tuininrichting schrijft hij met veel plezier over alle onderwerpen in-en rondom de tuin. Ontstaan vanuit een passie voor groen is tuinengazononderhoud opgezet om inspiratie en tips te geven.

Een leuk en leerzaam boekje, waarin precies verteld wordt waar je op moet letten als je begint met een moestuin

Boek is speciaal voor kinderen geschreven, zodat ze al vroegen leren hoe belangrijk eigen groente kan zijn.

Deel ons op social media